ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Έμβλημα ΕΔΕΚ

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, η ΕΔΕΚ συγχαίρει τις ομάδες που διακρίθηκαν και θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στις επικείμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ΕΔΕΚ συγχαίρει τον ΑΠΟΕΛ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ για την κατάκτηση του Κυπέλλου, και την ΑΕΚ και ΑΕΛ για τη συμμετοχή τους στο Europa League.

Η ΕΔΕΚ εκφράζει ωστόσο τη θλίψη της για τα πρόσφατα επεισόδια τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Η ΕΔΕΚ καλεί τους αρμόδιους να πάρουν όλα τα δέοντα μέτρα για πρόληψη και καταστολή των απαράδεκτων αυτών φαινομένων που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας και τονίζει την ετοιμότητα της να συνεργαστεί για ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό και γενικότερα αθλητικό μέλλον στην Κύπρο.

Υπό την πίεση των καταγγελιών της ΟΥΕΦΑ για τα σαθρά του Κυπριακού ποδοσφαίρου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις ότι τάχατες ενδιαφέρεται για την πάταξη των κακώς εχόντων στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο.

Για αρκετά χρόνια η ΟΥΕΦΑ έστελλε φακέλους διαφόρων χρωμάτων για το Κυπριακό ποδόσφαιρο, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τους αρμοδίους.

Διαιτητής, ο οποίος δεν έχει διαψευστεί, κατήγγειλε σωρεία σκανδάλων στο χώρο του ποδοσφαίρου, χωρίς να τιμωρηθεί κανένας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ασχολείται με το ποδόσφαιρο, τώρα ανακάλυψε ότι:

  • Υπάρχει διαφορά στο ποδόσφαιρο;
  • Οι Πρόεδροι ομάδων είναι και μάνατζερ αθλητών τους οποίους διοχετεύουν οι ίδιοι ανάλογα με τα συμφέροντά τους;
  • Οι ανώτεροι αξιωματούχοι Ομοσπονδιών έχουν οικονομικά-επαγγελματικά συμφέροντα με τις ομοσπονδίες στις οποίες είναι μέλη;

Εάν όντως τώρα διαπίστωσε όλα τα κακώς έχοντα στον αθλητισμό, τότε περιμένουμε την αυτοκριτική του.

Ένας από τους λόγους που κάποιοι από τους εκάστοτε κυβερνώντες κλείνουν τα μάτια στη διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι γιατί ακριβώς έχουν κομματικοποιήσει το ποδόσφαιρο με προσωπικά και κομματικά οφέλη ενώ την ίδια στιγμή με τη στάση και συμπεριφορά τους έχουν ποδοσφαιροποιήσει την πολιτική ζωή του.

Η ΕΔΕΚ μελετά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων και πολύ σύντομα θα καταθέσει συγκεκριμένες και ριζοσπαστικές προτάσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου και στην καταπολέμηση της διαπλοκής που υπάρχει σε αυτό.

Από τα όσα δημοσιεύονται στον Τύπο σχετικά με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την ΚΟΕ, η ΕΔΕΚ ζητά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και όπου υπάρχουν ποινικές ή άλλες ευθύνες να αποδοθούν.

Επιτέλους η ασυδοσία και η σπατάλη δημόσιου χρήματος στην Κύπρο πρέπει να σταματήσει.

Τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Γκάρντιαν για το Κυπριακό ποδόσφαιρο έχουν κατά καιρούς απασχολήσει σύσσωμο σχεδόν τον Κυπριακό Τύπο, γραπτό και ηλεκτρονικό.

Τα κακώς έχοντα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο ανάγονται από τον καιρό της διάσπασης του το 1948 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς, όσο περνά ο καιρός, παρεισφρύουν στον χώρο περισσότερα κακά, δεδομένης και της οικονομικής πτυχής η οποία υπερβαίνει κάθε λογική.

Καλούμε την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου καθώς και κάθε αρμόδια αρχή, να εγκύψει στα τεράστια προβλήματα του αθλήματος του οποίου έχει την αποκλειστική ευθύνη και με δραστικά μέτρα να φροντίσει να εξυγιάνει τον χώρο.

Η ΕΔΕΚ δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην προσπάθεια ώστε το Κυπριακό ποδόσφαιρο να αποκτήσει αξιοπιστία, να σταματήσει ο διασυρμός του, εσωτερικά και εξωτερικά και να καθαρίσει το άθλημα από όλα τα κακώς έχοντα.

Μα είναι δυνατόν; Τόση ξεδιαντραποσύνη πια; Ποιος είσαι κύριε Φάνη Κατελάρη, που νομίζεις ότι θα μας χαλάσεις το καλό κλίμα με την περισσή αναίδειά σου; Πόσο φασίστας μπορεί να είσαι που θα μας πεις και για το τρενάκι που πάει στην Κερύνεια για να κατεβάσει την τουρκική σημαία (oh mon dieu!); Λοιπόν, τέρμα η τόση ανοχή. Τι πάει να πει είσαι μόλις 20 χρονών; Θα σε σταυρώσουμε παραδειγματικά στη μέση της Πλατείας Ελευθερίας!

Και που πάει αυτή η παιδεία μας τέλοσπαντων; Διδάσκουν και τίποτε άλλο εκτός από εθνικισμό μες τα σχολεία τούτοι οι δάσκαλοι; Και τούτος ο στρατός, δεν έχει κανένα πιο ειρηνικό, επανενωτικό τραγούδι να τους μάθει; Αίσχος! Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, βγάλε σε παρακαλώ ένα διάταγμα, να πάνε όλοι οι μαθητές και στρατιώτες εντατικά μαθήματα πρώτα στις κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ, μετά σ’ αυτές τις ΝΕΔΗΣΥ και μετά για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στα σεμινάρια του Fulbright. Μόνο έτσι αν θα δει χαΐρι τούτος ο τόπος!

Μπορεί κάποιοι να χαμογελάτε με την υπερβολή στα πιο πάνω ή να θεωρείτε ότι ήπια κάτι χαλασμένο. Κάντε μια βόλτα στα social media και θα αντιληφθείτε αν είναι υπερβολές ή όχι τα πιο πάνω. Η ανανική κομπανία δεν άντεξε το “εθνικιστικό παραλήρημα” ενός 20χρονου ποδοσφαιριστή αμέσως μετά από μια μεγαλειώδη νίκη στην έδρα του αντιπάλου και ξέσπασε! Το ότι στο ίδιο ακριβώς παιγνίδι, οι παίκτες της Εθνικής Κύπρου, δέχθηκαν και απρόκλητη επίθεση από τους οικοδεσπότες Τούρκους, προφανώς πέρασε στα ψιλά. Απείρως μεγαλύτερης σημασίας ήταν το ποστ του Φάνη.

Δεν ήταν δυνατό να μη αναγάγει βέβαια το θέμα σε μείζον εθνικό ζήτημα πρώτη και καλύτερη η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ (βούτυρο στο ψωμί της κάτι τέτοια), αλλά και η ίδια η ομάδα του ποδοσφαιριστή η Ομόνοια, η οποία τον κατηγορεί για φασισμό!! Λησμονούν, φαίνεται, οι φίλοι της Ομόνοιας τότε που δικοί τους οπαδοί έκαναν διάφορα χυδαία, εμετικά και προκλητικά. Δηλαδή, το να καις ελληνική σημαία είναι πρόοδος και αποδεκτό, ενώ ένα ποστ του Κατελάρη στο Facebook (χωρίς καμία ύβρη) είναι φασισμός! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά..

Οι φωνασκούντες “άρον-άρον, σταύρωσον αυτόν” με την ωμή επιθετικότητά τους εναντίον ενός νέου παιδιού για ένα εντελώς αθώο σχόλιο στο διαδίκτυο, ουσιαστικά αναδεικνύονται οι ίδιοι σε αυτό ακριβώς που αποδίδουν στον κατηγορούμενο: δηλ. σε φασίστες! Ο Φάνος Κατελάρης πουθενά δεν είπε “θάνατος στους Τούρκους” ή “πάμε να πάρουμε την Πόλη” ή “πας μη Έλλην βάρβαρος” ή ότι άλλη σαχλαμάρα του αποδίδουν οι ..πεφωτισμένοι. Ανάρτησε απλώς τους στοίχους ενός τραγουδιού, το οποίο ουσιαστικά εκφράζει αλληγορικά την αντίθεσή του στην κατοχή. Και έκλεισε το ποστ του με το πασίγνωστο “Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται”.

Αυτό είναι το μείζον θέμα τους, από ως που ένας νέος σήμερα να θέλει να φύγει η τουρκική σημαία (δηλ. η σημαία του κατακτητή) από την εδώ και χιλιετίες ελληνικότατη Κερύνεια; Που πας ρε Κατελάρη; Δεν έχεις ακούσει ότι εμείς πλέον παλεύουμε για …επανένωση; Ότι οι Τούρκοι είναι αδελφοί μας; Ότι θέλουμε να παραμείνουν όλοι οι έποικοι; Ότι διακαής μας πόθος είναι η ΔΔΟ; Και τι σημαίνει “κανένας δεν ξεχνά”; Ποιος το λέει αυτό; Εμείς εδώ έχουμε βαφτίσει τους σφετεριστές των περιουσιών μας ως χρήστες, έχουμε χάσει κάθε συναισθηματικό δέσιμο με τη γη των προγόνων μας και θα μας πει ο Κατελάρης τώρα “τίποτα δεν ξεχνιέται”; Πας καλά ρε;

Λοιπόν, ένα σταυρό, δυο καρφιά και Πλατεία Ελευθερίας αμέσως ο κ. Κατελάρης. Έτσι για παραδειγματισμό. Ακούς εκεί να μας πει για τρενάκι. Σαν δεν ντρέπεται, ο φασίστας! Και όσοι συμφωνούν μαζί του, κι αυτοί σταύρωμα. Γιατί πάνω από όλα, εμείς οι δημοκράτες δεν ανεχόμαστε και πολύ-πολύ την αντίθετη (φασιστική) άποψη..

Η ΕΔΕΚ συγχαίρει την Εθνική Ελπίδων για τη σπουδαία νίκη της στην Τουρκία στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-21.

Το Κίνημα αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανο για την τεράστια επιτυχία αλλά και την εξαιρετική απόδοση της Εθνικής μας.

Ευχόμαστε τόσο ο αγώνας της Σλοβακίας όσο και κάθε μελλοντική αναμέτρηση να φέρει τα ίδια ποθητά αποτελέσματα.

Αυτές οι επιδόσεις των Κυπρίων αθλητών μας είναι η καλύτερη απόδειξη για το μέλλον και την πρόοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου και αθλητισμού γενικότερα.

Η ΕΔΕΚ συγχαίρει την Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα για το ήθος και τις επιδόσεις της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η πολύ επιτυχημένη εμφάνιση των αθλητών μας αλλά και η πρόκριση των μισών περίπου εξ’ αυτών στον τελικό του αγωνίσματός τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα. Αυτό αποδεικνύει την πολύ σκληρή δουλειά των αθλητών μας αλλά ταυτόχρονα προδιαγράφει πως στο μέλλον οι ευχάριστες εκπλήξεις από την Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο.

Ευχόμαστε στους αθλητές μας ακόμη περισσότερες διακρίσεις και οι στόχοι τους να εκπληρωθούν σύντομα στις επόμενες αθλητικές διοργανώσεις.

Το Γραφείο Αθλητισμού της ΕΔΕΚ συγχαίρει εγκάρδια Κύπριους αθλητές για τις πρόσφατες επιτυχίες τους και εύχεται συνέχιση των διακρίσεων και στο μέλλον.

Η ΕΔΕΚ συγχαίρει αθλητές του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ για τις επιτυχίες τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών στο Γκρόσνι της Ρωσίας.

Ήταν η αθλήτρια Άννα Μαρία Αντωνίου που πήρε το αργυρό μετάλλιο στα 57 κιλά, ο Γιώργος Κακούρης που πήρε επίσης το αργυρό μετάλλιο στα 74 κιλά, η Κυριακή Κουττούκη που κατέλαβε το χάλκινο μετάλλιο στα 46 κιλά και η Σουλτάνα Τουμάζου που κέρδισε επίσης το χάλκινο μετάλλιο στα 67 κιλά.

Εγκάρδια επίσης συγχαρητήρια στον δεκαεξάχρονο Γιώργο Κονιαράκη που κατέκτησε χρυσά μετάλλια στη Δισκοβολία στην παγκόσμια Γυμνασιάδα και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεότητας στην Τιφλίδα.

Η ΕΔΕΚ συγχαίρει επίσης εγκάρδια την Εθνική Ομάδα καλαθόσφαιρας κάτω των 16 ετών για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Τρίτης Κατηγορίας.

Μία επιτυχία που ανεβάζει την Εθνική στην δεύτερη κατηγορία.

Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα παράσχει στους ανωτέρω αθλητές, αθλήτριες και ομάδες όλα τα αναγκαία για απρόσκοπτη συνέχιση των προσπαθειών τους για περισσότερες επιτυχίες για την Κύπρο.

Τέλος η ΕΔΕΚ κατευοδώνει την κυπριακή αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας με την ευχή και την ελπίδα εξασφάλισης μεταλλίου ή και μεταλλίων.

Ακόμα και η συμμετοχή Κυπρίων αθλητών στους Ολυμπιακούς αποτελεί επιτυχία και η ΕΔΕΚ εύχεται ολόψυχα πολλές διακρίσεις.

Η ΕΔΕΚ επιθυμεί να σας ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί στην εκδήλωση την οποία διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κατά την οποία θα απονεμηθούν τα κύπελλα στις πρωταθλήτριες ομάδες.

Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

  • Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ συμμετείχε πρόσφατα σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κωνσταντινούπολη φορώντας την φανέλα της Εθνικής Ομάδας της Τουρκίας. Παρά την αντίδραση που προκλήθηκε από αυτή την ενέργεια, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ δεν εξήγησε δημόσια τους λόγους για τους οποίους φόρεσε την φανέλα με το τουρκικό εθνόσημο. Όχι μόνο δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις αλλά αντίθετα στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση- του προχώρησε σε πρόσθετα ατοπήματα.
  • Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποτελεί Κράτος εν Κράτει. Ουδείς δύναται να ελέγξει τις δραστηριότητες- της πλην των σωματείων – μελών της τα οποία είναι απόλυτα εξαρτημένα από την ΚΟΠ για σκοπούς διακανονισμού των οφειλών τους και «επιτυχίας» τους στα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ.
  • Για πολλά χρόνια, όχι αδικαιολόγητα, το Κυπριακό Ποδόσφαιρο, του οποίου ηγείται ο Κώστας Κουτσοκούμνης, έχει περιέλθει σε ανυποληψία.

Άτομα με αδιαφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν εμπλακεί σε κύριες θέσεις του ποδοσφαίρου. Εμπλοκή φαίνεται να έχουν και κομματικοί παράγοντες οι οποίοι υποσχέθηκαν ανάθεση έργων σε «μάνατζερ» αμφίβολων δραστηριοτήτων, που οδηγούν το Κυπριακό ποδόσφαιρο σε απαξίωση.

Χωρίς αυτό να αποτελεί σοβαρό λόγο θυμίζουμε ότι πρόσφατα η ΕΔΕΚ σας προσκάλεσε σε αθλητική ημερίδα, στην οποία δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπός σας και ούτε είχατε την ευγένεια να ενημερώσετε για την πρόθεση σας.

Για τους πιο πάνω λόγους καθώς και για άλλους πολλούς η ΕΔΕΚ δεν επιθυμεί να παραστεί στη λεγόμενη «Γιορτή του ποδοσφαίρου» σας.

Το Κυπριακό ποδόσφαιρο χρειάζεται εξυγίανση και η ΕΔΕΚ πολύ σύντομα θα αναλάβει εκστρατεία προς το σκοπό αυτό ώστε ο βασιλιάς των αθλημάτων να πάρει πραγματικά τη θέση που του αρμόζει ανάμεσα στο κυπριακό φίλαθλο κοινό.

Επιθυμώ τέλος να σας αναφέρω ότι λόγω του δημοσίου συμφέροντος η παρούσα θα κοινοποιηθεί.

Η ενέργεια του Προέδρου της ΚΟΠ σε διεθνή συνάντηση της ΟΥΕΦΑ στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί ύβρη προς τις αρχές και αξίες του Πολιτισμού τις οποίες υποτίθεται ότι πρεσβεύει.

Αναμέναμε από τον κ. Κουτσοκούμνη τη δημόσια απολογία του και την άμεση παραίτηση του.

Αν είναι ποτέ δυνατόν ο κ. Κουτσοκούμνης να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού μέσω της τουρκικής σημαίας.