ΑΜΥΝΑ

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ χαιρετίζουμε τις στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου – Γαλλίας οι οποίες επιβεβαιώνουν το γεωστρατηγικό ρόλο του νησιού στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τη σημασία που έχει η αξιοποίηση του ρόλου αυτού στο πλαίσιο συνεργασιών με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή όπως είναι η Γαλλία.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως η εξέλιξη αυτή αποτελούσε πρόταση της ΕΔΕΚ την οποία κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο και στην ελληνική κυβέρνηση τόσο για την αξιοποίηση  εμπλεκόμενων συμφερόντων όσο και αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου.

Η συνεργασία με τη Γαλλία πέρα από το ότι συμβάλλει και υποβοηθά στη θετική ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος  της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή μέσα από μια σωστή αξιοποίηση μπορεί να ενισχύσει τη διπλωματική και πολιτική θέση της Κύπρου στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας και με άλλες χώρες κατά το πρότυπο της συνεργασίας με τη Γαλλία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2020

Χαιρετίζουμε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου – Γαλλίας καθώς είναι δράσεις προς την ορθή κατεύθυνση.

Από τη δική μας πλευρά θα συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην περαιτέρω αναβάθμιση τέτοιου είδους ασκήσεων αλλά και στην επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2020

Η απουσία της Ελλάδας και της Κύπρου από το Συνέδριο του Βερολίνου είναι ένδειξη ότι διάφορες  δυνάμεις προτάσσουν τη διασφάλιση των εθνικών τους συμφερόντων παρά την διασφάλιση του διεθνούς δικαίου.

Ως εκ τούτου αυτό το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η ανάγκη υλοποίησης αυτού που εδώ και χρόνια η ΕΔΕΚ ζητεί: τη διαμόρφωση κοινή πανεθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου με στόχο την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής, διπλωματικής και διαπραγματευτικής θέσης των δύο χωρών μέσω της ενίσχυσης της αποτρεπτικής στρατιωτικής ισχύος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Ιανουαρίου 2020

Κατά τις χθεσινές του δηλώσεις στα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε κατά τρόπο σαφή πως διεκδικεί τον αποκλειστικό κυριαρχικό ρόλο των εξελίξεων στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό επιβεβαιώνει τα όσα εδώ και χρόνια τονίζαμε ως ΕΔΕΚ γύρω από τις προθέσεις της Τουρκίας ως προς την υλοποίηση του λεγόμενου τουρκικού τόξου της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά και από αυτές τις δηλώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κύπρο πολιτικά πρόσωπα και κόμματα που πιστεύουν στην εποικοδομητική συνεργασία της Τουρκίας για την επίλυση του κυπριακού σε μια βάση δημοκρατική, λειτουργική και απεξαρτημένη από τις οποιεσδήποτε πολιτικές επιχειρεί να εφαρμόσει στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου;

Είναι προφανές πως κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κυπριακή  Δημοκρατία οφείλει να ενισχύσει ένα πλαίσιο κοινού προγράμματος μαζί με την Ελλάδα, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα συμπίπτουν, ώστε να δημιουργηθεί μια διπλωματική και πολιτική αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην τουρκική επεκτατική πολιτική.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2020

Το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης θα πρέπει να διατίθεται μόνο για αγορά και συντήρηση οπλικών συστημάτων

Αμέσως μετά τη σχετική συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε:

“Αντιλαμβάνεστε ότι ως Πρόεδρος της Κοιν. Επιτροπής Άμυνας, αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται το σύνολο της Επιτροπής με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι προς δημοσιοποίηση, απλά αυτό το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το σύνολο των μελών της Επιτροπής, σε συνεργασία, πολύ στενή και εποικοδομητική με το Υπουργείο Άμυνας όσο και με το Γενικό Επιτελείο Εθν. Φρουράς, προσπαθούμε ουσιαστικά να προωθήσουμε την υλοποίηση συγκεκριμένων αξόνων, όπως για παράδειγμα την αγορά νέων οπλικών συστημάτων  που να μπορούν σε μεγάλο βαθμό να ενισχύουν το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και κυρίως την αποτρεπτική της ισχύ ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο με τα όσα συμβαίνουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο.

Το δεύτερο είναι να μειώσουμε σημαντικά τα θέματα  της φυγοστρατίας, τα οποία παρατηρήθηκαν μεν μειώσεις, όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε.

Προς αυτές λοιπόν τις κατευθύνσεις εμείς θα εργαστούμε με ιδιαίτερη συνέπεια, με αυστηρό έλεγχο το πώς διατίθενται τα συγκεκριμένα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε κάνει και μια δημόσια έκκληση προς την Κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα ποσά τα οποία διατίθενται για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και τη συντήρησή τους. Δεν είναι δυνατό να αξιοποιείται ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά που  ο φορολογούμενος πολίτης σήμερα καταθέτει ως εισφορά στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης. Το σύνολο του Ταμείου αυτού θα πρέπει στην ουσία να αξιοποιείται για τον σκοπό αυτό.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2019

Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Ως απολογισμό της συνάντησης θα μπορούσα να πω ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Και έχω την εντύπωση ότι το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν  και για τους συνομιλητές μου. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέσαμε δύο ζητήματα:

Το ένα αφορούσε τους όρους αναφοράς και την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Και στην ουσία υποδείξαμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση αποδοχής των 3 όρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.  Να αποτελέσουν ενδεχομένως από μόνοι τους το πλαίσιο διαπραγμάτευσης του κυπριακού. Γιατί ακριβώς και οι 3 όροι προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά ενώ θέτουν  σε σοβαρούς κίνδυνους την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το δεύτερο στοιχείο αφορούσε τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για την ανάγκη στη σημερινή περίοδο των  προκλητικών τουρκικών  ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενεργειών  του κατοχικού καθεστώτος για τον εποικισμό της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ενιαία πολιτική Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και αναλύσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής και  τους συνεργάτες του το ότι κατά την άποψή μας αυτή η πολιτική θα πρέπει να στηριχθεί σε  3 βασικούς πυλώνες:

 • Τον πολιτικό πυλώνα  με συγκεκριμένες δράσεις στα ΗΕ και την ΕΕ,
 • τον ενεργειακό με  περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών  αξιοποιώντας εμπλεκόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή για  την ολοκλήρωση  του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος
 • τον στρατιωτικό πυλώνα με προεξάρχουσα την επανενεργοποίηση  του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλά και την παρουσία αυξημένα αριθμητικά και οπλικά  ελληνικού στρατού στην Κύπρο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας  αξιόπιστης υποστήριξης των δύο πολιτικών πυλώνων που ανέφερα προηγουμένως, του ενεργειακού και πολιτικού. Γιατί είναι προφανές χωρίς μια αξιόπιστη στρατιωτική  συνδρομή η πολιτική και ενεργειακή διάσταση του προβλήματος είναι στην ουσία έπεα πτερόεντα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Και ο ίδιος εκφράστηκε για τα όσα έχει ακούσει ότι ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα αλλά το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος  να αξιολογήσει με τους συνεργάτες του τα όσα  έχει ακούσει και ενδεχομένως να ληφθούν οι ανάλογες  πρωτοβουλίες ή να γίνουν εκείνες οι μεθοδεύσεις που σταδιακά η κοινή πολιτική Ελλάδας και Κύπρου να πάρει σάρκα και οστά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις της ΕΔΕΚ αναφορικά με τα τελευταία δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί μετά τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας και την επιδίωξη υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων που έχουν σχέση αφενός με τα ενεργειακά ζητήματα και αφετέρου με τα θέματα που μπορούν να συνδεθούν με την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Μας δόθηκε ο λόγος να αναπτύξουμε με κάθε λεπτομέρεια τις θέσεις και τις απόψεις μας. Αυτές τις θέσεις τις έχουμε καταθέσει και γραπτώς στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επιγραμματικά να πούμε ότι το επίκεντρο των προτάσεών μας είναι η ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής εθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Αυτή ακριβώς η κοινή πολιτική θα πρέπει να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατό και θα πρέπει να στηριχτεί σε τρεις βασικούς πυλώνες:

 • τον πολιτικό πυλώνα με συγκεκριμένες δράσεις στα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε.,
 • τον ενεργειακό πυλώνα με περαιτέρω αναβάθμιση των ενεργειακών προγραμμάτων και κυρίως την εμπλοκή και άλλων παραγόντων που να ενισχύουν την αξιοπιστία ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος,
 • τον στρατιωτικό πυλώνα γιατί για να μπορέσουν οι άλλοι δύο να έχουν μια υποτυπώδη αξιοπιστία θα πρέπει να υπάρχει και μια τουλάχιστον στοιχειώδης στρατιωτική υποστήριξη.

Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε και επαναλάβαμε τη θέση μας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την ανάγκη αυξημένης, αριθμητικά και οπλικά, παρουσίας Ελληνικού στρατού στην Κύπρο.

Δεν είναι δυνατόν η μια από της εγγυήτριες χώρες με 35000 κατοχικό στρατό να κατέχει το 37% του Κυπριακού εδάφους, η δεύτερη να αξιοποιεί καταχρηστικά και κατά παράβαση των συνθηκών εγκαθίδρυσης τις βρετανικές βάσεις αλλά η τρίτη εγγυήτρια χώρα, η οποία ουσιαστικά εγγυήθηκε την ασφάλεια του 82% του πληθυσμού, να έχει ανύπαρκτη έως μηδαμινή στρατιωτική παρουσία. Και η ελληνική παρουσία εδώ δεν είναι απλά για να «στρατικοποιήσουμε» το Κυπριακό, αλλά κυρίως για να ενισχύσουμε την πολιτική και τη διπλωματική μας θέση, που θα πρέπει να είναι αυτή που θα προέχει σε όλες τις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτή την τοποθέτηση, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Νομίζω είναι καλύτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός να δώσει τις απόψεις του. Εμάς, ακριβώς, μας έχει πει ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι θέσεις τις οποίες καταθέσαμε και προέρχονται από μια άλλη οπτική σκοπιά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θεωρεί ότι χρειάζεται μια νέα στρατηγική τόσο για το κυπριακό όσο και για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Πιστεύω ότι η στρατηγική είναι συγκεκριμένη. Η στρατηγική συνίσταται εις την προστασία, και της Ελλάδας και της Κύπρου, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική προκλητικότητα και στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση, ακριβώς, του διεθνούς δικαίου, της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής συνθήκης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως πολλές φορές το έχουμε πει, αυτό που χρειάζεται αλλαγή είναι η τακτική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε από την ώρα που έχουμε διαπιστώσει ότι η τακτική των προηγούμενων 43 χρόνων απέτυχε και μάλιστα μας οδήγησε σε δύο περιπτώσεις σε επικίνδυνα σημεία: το 2004 εις το σχέδιο Ανάν, με ό,τι αυτό περιλάμβανε, και το 2017 στην αποτυχημένη πενταμερή διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Άρά λοιπόν η επανάληψη της ίδιας τακτικής για τρίτη φορά απλά θα υπενθυμίσω αυτό που έχει πει ο Αϊνστάιν ότι η επανάληψη του ιδίου, στην ουσία συνιστά ηλιθιότητά».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2019 

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας επιβεβαιώνουν ότι η κατοχική δύναμη προχωρεί σταθερά σε μία προσπάθεια κλιμάκωσης των προκλητικών της ενεργειών με συγκεκριμένο στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναστολή του ενεργειακού της προγράμματος και τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Από πλευράς ΕΕ, αναμένουμε ότι το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων δεν θα είναι μόνο μια φραστική διακήρυξη στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα όπως τα εξής:

 • αποκοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας,
 • αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης και παγοποίηση των οποιωνδήποτε οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ,
 • λήψη πρακτικών μέτρων (κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας.

Πέραν από την υλοποίηση των παραπάνω η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει και την αεροναυτική συνδρομή με κύριο στόχο την προστασία της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού χώρου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2019

 

Το περιεχόμενο του ανεπίσημου αντίγραφου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα όπως δημοσιοποιήθηκε σήμερα επιβεβαιώνει την αποτυχία επανέναρξης των συνομιλιών η οποία, κατά την άποψή μας, οφείλεται στην ασάφεια ως προς τη βάση αλλά και τη διαδικασία την οποία, το κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη προσεγγίζει και ερμηνεύει διαφορετικά.

Είναι για αυτό το λόγο που ως ΕΔΕΚ επιμένουμε στο ότι η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών θα ενισχυθεί εάν και εφόσον αξιοποιηθούν σωστά τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ τα οποία η κυβέρνηση αλλά και ο Γενικός Γραμματέας και οι εκπρόσωποί του οφείλουν να σέβονται και να προωθούν προς υλοποίηση.

Στο σημείο που έφτασαν οι διαβουλεύσεις καθώς και η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από το Κραν Μοντανά επιβάλλουν να επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία πως η διαδικασία επίλυσης θα πρέπει να μετακινηθεί στο πλαίσιο μίας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως περιλαμβάνεται σε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θυμίζουμε πως υπάρχει και δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Ρωσία και την Κίνα για εμπλοκή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Η Διεθνής Διάσκεψη θα πρέπει να έχει ως βάση την κατά προτεραιότητα συζήτηση της ουσίας του κυπριακού που επικεντρώνεσαι στην επίλυση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος που συνιστά:

 • Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
 • Επαναπατρισμό των εποίκων
 • Κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
 • Διαμόρφωση και κατοχύρωση συνθηκών ελεύθερης και ασφαλούς επιστροφής όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Απριλίου 2019

Η σημερινή συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με θέμα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά αεροσκάφη καταδεικνύει για ακόμα μια φορά τη θλιβερή πραγματικότητα και την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει και να αναδείξει το ζήτημα. Δυστυχώς, από το 1977 που λειτούργησε το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου το φαινόμενο παραβίασης του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καθημερινό, με την Τουρκία να δηλώνει κατηγορηματικά ότι το FIR της δεν έχει σύνορα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, με λύπη παρατηρούμε ότι η google καθώς και διάφορες ιστοσελίδες καταχωρήσαν στο σύστημα τους τις κατεχόμενες περιοχές με τούρκικες ονομασίες και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ως Ερκάν.

Ως εκ τούτου καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες και να εντείνει τις πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία για την άρση αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία, 11 Απριλίου 2019