ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΜΥΝΑ

 

Σχετικά με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνουμε πως παρά το ότι είναι κατανοητό ότι τηρείται μια σχετική ουδετερότητα σε αυτή την περίπτωση όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια της εκπροσώπου του ΓΓ για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, εντούτοις δεν υπάρχει καμία αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τουρκική προκλητική συμπεριφορά, τόσο με την αναβάθμιση του στρατού κατοχής όσο και με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απουσιάζουν επίσης οι αναφορές και για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων.

Τα πιο πάνω είναι γεγονότα τα οποία συνδέονται άμεσα με την ανάγκη παράτασης της παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΕΔΕΚ, εκτιμά ότι η ουδετερότητα, όταν πρόκειται για ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με τον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε. και το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος για θετική κατάληξη της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού, αλλά αντίθετα συνεργεί στην διατήρηση και στην αναβάθμιση της προκλητικής συμπεριφοράς του παρανομούντος, που σε αυτή την περίπτωση είναι η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, και το κατοχικό καθεστώς ως υποκατάστατο μόρφωμά της εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Ιανουαρίου 2019

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Η αποκέντρωση περιφερειακών εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση ουδόλως αλλάζει το ρατσιστικό, μη δημοκρατικό και λειτουργικό χαρακτήρα της ΔΔΟ δεδομένου ότι:

 1. Δεν αναιρεί τον γεωγραφικό διαχωρισμό
 2. Δεν αναιρεί την εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους
 3. Δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια
 4. Δεν αποκαθίστανται σε συνθήκες ισονομίας τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση
 5. Δεν αναιρείται η θετική ψήφος (βέτο) στη λήψη των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η εκ περιτροπής προεδρεία,  η μορφή σύνθεσης και η μορφή λήψης αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων (με ξεχωριστή πλειοψηφία) στη Γερουσία.
 6. Τέλος, δεν αναιρείται η διαδικασία επικύρωσης της λύσης μέσα από τα ξεχωριστά δημοψηφίσματα τα οποία στην ουσία παραπέμπουν σε δύο ξεχωριστούς λαούς με δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης κατά τρόπο διαχωριστικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για πρόνοιες που στην ουσία νομιμοποιούν τη διχοτόμηση και θέτουν τις βάσεις είτε για απόσχιση και στο τέλος δημιουργία δύο κρατών είτε για δημιουργία συνθηκών συνολικής προσάρτησης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Ως εκ τούτου η όποια φαινομενική «αντιδικία» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι επί της ουσίας του ζητήματος αλλά επί της ανάγκης επιβολής αυτού του ρατσιστικού και φυλετικού πολιτειακού συστήματος, αποσκοπεί στην αποποίηση ευθυνών και στην παραπλάνηση το λαού.

Η ΕΔΕΚ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι στο πλαίσιο της ΔΔΟ τα όσα μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί ως συγκλίσεις συνιστούν τη χειρότερη μορφή της νομιμοποίησης της διχοτόμησης της πατρίδας μας, ακυρώνουν τη λειτουργία ενός κανονικού κράτους, υποσκάπτουν τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και τέλος υπονομεύουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Νοεμβρίου 2018

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Για ακόμα μια φορά ο λεγόμενος «αντιπρόεδρος» και «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Όζερσαϊ, προχωρεί σε προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις μέσα από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ανάμεσα σε άλλα ζητά αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και «διοίκηση της ουδέτερης ζώνης με ένα είδος μεταβατικού καθεστώτος διοίκησης».

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καλούμε την  κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι η νεκρή ζώνη είναι πρωτίστως έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης με το κατοχικό καθεστώς.

Για αυτό επιβάλλεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα και σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε σε περίπτωση κατά την οποία ενδεχομένως αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο (όπως προκλητικά φαίνεται να ζητά το κατοχικό καθεστώς για ευνόητους λόγους) να μην επιτραπεί η παραπέρα επέκταση του ψευδοκράτους με την προσθήκη και νέων εδαφών υπό την κατοχή της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2018

Οι όροι τους οποίους θέτει η Τουρκία υποδηλώνουν με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές τις πραγματικές προθέσεις της. Αυτές που ως ΕΔΕΚ υποδεικνύαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά που δυστυχώς, καμία από τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου δεν ήθελαν να το αντιληφθούν και στην ουσία με την προώθηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οδηγούμαστε στη  λύση σε πρώτο στάδιο συνομοσπονδίας και σε δεύτερο σε δύο κράτη με τη νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τη διερεύνηση των προθέσεων της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και να επιχειρήσει να μετακινήσει τη διαδικασία του διαλόγου από το διερευνητικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της πραγματικής υφής του κυπριακού ως θέματος εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης διεκδικώντας τη σύγκληση διεθνούς διασκέψεως με την εμπλοκή και των 5 μονίμων μελών του Ο.Η.Ε. και με κατά προτεραιότητα συζήτησης  την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και με την κατάργηση των αναχρονιστικών συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Αυγούστου 2018

Εάν και εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Απόστολου Τομαρά στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας  «Καθημερινή» για δημιουργία νέου στρατηγικού δόγματος Αθήνας – Λευκωσίας, τις χαιρετίζουμε, δεδομένου ότι ήταν προτάσεις που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει προ πολλού τόσο δημόσια όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου στην παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιά.

Εκτιμούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες αναβαθμίζουν το γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και μπορούν να συμβάλουν, αξιοποιώντας τα εμπλεκόμενα συμφέροντα όπως αυτά διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, σε αύξηση των δυνατοτήτων και πιθανοτήτων  για κατάληξη σε συμφωνία λύσης.

 

Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2018

Η αμυντική συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας θα πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά με την εμβάθυνσή της και τη συγκεκριμενοποίησή της τόσο στο ναυτικό όσο και στον αεροπορικό τομέα

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει και στηρίζει την κύρωση της συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας σε θέματα άμυνας. Όμως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά με την εμβάθυνσή της και τη συγκεκριμενοποίησή της τόσο στο ναυτικό όσο και στον αεροπορικό τομέα. Αυτά ακόμα εκκρεμούν γι’ αυτό είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση, εάν και εφόσον αποφασίσει, να στηρίξουμε ενέργειες εμβάθυνσης σε αμυντικές συμφωνίες Κύπρου – Γαλλίας.

Βεβαίως δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ούτε και απαιτούμε από τη Γαλλία να πολεμήσει για τους Κύπριους από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν διεκδικούν, όπως θα έπρεπε, τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2018

«Βολιδοσκόπησα τις προθέσεις, εάν και κατά πόσον, ένα αίτημα από πλευράς Κ.Δ. για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό την ενημέρωση όλων των Μελών για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, θα είχε μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Δήλωση Προέδρου ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου:

«Η σημερινή συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσικής ομοσπονδίας είναι στο πλαίσιο των κατά καιρούς συναντήσεων που έχουμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Και όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δύο ήταν τα βασικά θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση:

 • Το ένα αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και
 • το δεύτερο είναι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης μας ενημέρωσε για τις πληροφορίες που έχουν και αυτοί για την επιχείρηση στο Αφρίν.

Από τη δική μου πλευρά προέβηκα σε μια ενημέρωση για τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ, για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τη συγκεκριμένη κρίση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την ίδια στιγμή βολιδοσκόπησα τις προθέσεις, εάν και κατά πόσον, ένα αίτημα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για σύγκληση Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό την ενημέρωση όλων των Μελών για αυτή την κατάσταση θα είχε μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ρώσος πρέσβης με διαβεβαίωσε  ότι αυτό το αίτημα θα το μεταφέρει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις, που από ότι αντιλαμβάνεται εκ πρώτης όψεως θα είναι θετικές, και θα μας πληροφορήσει για να μας ενημερώσει. Και αυτό θεωρούμε είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως μέσα στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με άλλους πρέσβεις χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο, κυρίως με αυτούς που εκπροσωπούν τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι μόνο. Και την ίδια στιγμή, να επαναλάβω ότι σχετικές επιστολές και ενημερώσεις έχουν γίνει προς όλα τα Σοσιαλιστικά Κόμματα που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος . Ήδη κάποια από αυτά έχουν ανταποκριθεί και έχουν απαντήσει στις εκκλήσεις μας. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα δούμε πώς σιγά σιγά θα μεθοδεύσουμε για να ενισχύσουμε την υποστήριξη προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που ευχόμαστε και ελπίζουμε πως θα συνεχίσουν να στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΕ: Υπήρχε κάποιο σχόλιο από την πλευρά του πρέσβη της Ρωσίας σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ: Το σχόλιο που υπήρξε είναι ότι  από την πλευρά της Ρωσίας παραμένει σταθερή θέση ότι στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει οι ενεργειακοί σχεδιασμοί να συνεχίσουν όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα τους καθορίσει και θα τους αποφασίσει από την στιγμή που κινούνται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Θέλω όμως να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της βουλής και ιδιαίτερα την Γραμματέα της Επιτροπής, την κ. Λένια Μυριάνθους για τις πολύωρες και κοπιαστικές συνεδριάσεις αλλά και για την εργασία την οποία κατέβαλε για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα του ΥΠΑΜ η οποία συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια άοκνα και συστηματικά και βοήθησε να περιοριστούν όσο το δυνατόν τα λάθη τα οποία υπήρχαν και, ενδεχομένως να υπάρχουν, στους κανονισμούς που ψηφίζουμε. Τέλος, ευχαριστώ τους συναδέλφους γιατί δεν ήταν εύκολη η διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Το ιστορικό για τη ψήφιση των κανονισμών το περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια και αντικειμενικότητα ο συνάδερφος Κώστας Κώστα και δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό. Όμως θέλω να εκφράσω για ακόμα μια φορά τη λύπη μου. Ενώ όλα τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα μία εξαιρετική συνέπεια και συνεργασία ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση ώστε να υπάρχει μία αγαστή συνεργασία με το ΥΠΑΜ για τα θέματα άμυνας, αυτή η συνεργασία δυστυχώς κινδύνευσε να αντιταχθεί στον αέρα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κυρίως λόγω της αφόρητης άσκηση πίεσης σε επίπεδο εκβιασμού προς τα μέλη της Επιτροπής για την ολοκλήρωση της προσπάθειας της ψήφισης των κανονισμών.

Δεν είναι δυνατό, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να κατατίθενται 6 σημαντικά νομοσχέδια τα οποία χρειάζονταν πολύωρες μελέτες στην Επιτροπή για έγκριση, δεδομένου ότι η Βουλή θα έκλεινε στις 8 Δεκεμβρίου. Και την ίδια στιγμή πριν από τη ψήφιση των συγκεκριμένων κανονισμών θα έπρεπε να προηγηθεί η αλλαγή των συγκεκριμένων νομοθεσιών που να επιτρέπει στη Βουλή να προχωρήσει στην αλλαγή των συγκεκριμένων κανονισμών. Αυτά δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη.

Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και σε ορισμένα απαράδεκτα συμβάντα και κυρίως στη σκόπιμη προσπάθεια διαβολής και επίρριψης ευθυνών προς μέλη της Επιτροπής και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχαν κατατεθεί οι συγκεκριμένοι κανονισμοί.

Δεν είναι δυνατόν συγκεκριμένοι κύκλοι και κυρίως από πλευράς της Εθνικής Φρουράς, κυρίως των Υπαξιωματικών, από τον περασμένο Σεπτέμβριο να κατηγορούν και να στηλιτεύουν μέλη της Επιτροπής Άμυνας ότι αρνούνται να συζητήσουν τους κανονισμούς όταν οι κανονισμοί κατατέθηκαν στην βουλή στης 10 Νοεμβρίου.

Αυτό με υποχρέωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 να κάνω δημόσια τοποθέτηση και να ξεκαθαρίσω τα ζητήματα. Παρόλα αυτά ακόμα και μέχρι σήμερα αυτή η διαβολή εξακολουθεί να υπάρχει. Ποιες είναι οι σκοπιμότητες που κρύβονται; Νομίζω ο καθένας είναι εύκολο να τις αντιληφθεί.

Όμως θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Τουλάχιστον σε ότι με αφορά προσωπικά εγώ δεν πρόκειται να υποκύψω σε καμία μορφή εκβιασμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Αυτό να το γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί οι οποίοι εξακολουθούν να λειτουργούν σε αυτό το επίπεδο.

Η δικαιολογία από πλευράς του Υπουργείου ότι έπρεπε να γίνει τώρα η κατάθεση για να μπορέσουν να γίνουν οι προαγωγές. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι στερείται βάσης. Το Υπουργείο κατέθεσε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό και την ίδια στιγμή ζήτησε να καλυφθούν οι 6 κενές θέσεις των υπαξιωματικών με έγγραφο στις 20 Νοεμβρίου 2017 για να μπορέσουν να γίνουν οι προαγωγές. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2007 η οποία καθορίζει το οργανόγραμμα των Υπαξιωματικών. Υπάρχουν 171 θέσεις Υπαξιωματικών και αυτή τη στιγμή οι καλυμμένες θέσεις είναι μόνο 125. Θα μπορούσε εάν ήθελε το Υπουργείο να προχωρούσε με βάση τον παλιό κανονισμό σε προαγωγές μέχρι και 230 ατόμων και θα μπορούσα αυτά να φτάσουν μέχρι και τα 460. Αρά δεν είναι ούτε 6 ούτε 15 οι προαγωγές. Υπήρχε η δυνατότητα για μέχρι 460 προαγωγές. Και διερωτώμαι γιατί δεν έγιναν αυτές οι προαγωγές; Ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλλαν στο Υπουργείο και στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτές τις προαγωγές και να παραμείνουν καθηλωμένοι οι υπαξιωματικοί;

Την ίδια στιγμή λυπάμαι να παρατηρήσω πως ούτε από τον Σύνδεσμο των Υπαξιωματικών δεν άκουσα οποιαδήποτε τοποθέτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Και δεν άκουσα καμία τοποθέτηση όσον αφορά την επίρριψη ευθυνών. Όταν από την πλευρά της Επιτροπής τέθηκε το ζήτημα το ότι πρέπει να μελετήσουμε, πρέπει να διαβάσουμε αυτούς τους κανονισμούς, η απάντηση ήταν πως «δεν συντρέχει κανένας λόγος από τη στιγμή που συμφωνήθηκαν από το Σύνδεσμο Υπαξιωματικών και το Υπουργείο».

Διερωτώμαι, ο ρόλος της Βουλής είναι απλά επικυρώνει χωρίς να μελετά, χωρίς να διαβάζει, χωρίς να έχει γνώση και στη συνέχεια τα όποια αρνητικά προβλήματα προκύψουν θα φταίνε οι βουλευτές που ψηφίζουν χωρίς να διαβάζουν; Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτές τις επικρίσεις; Δηλαδή κάθε φορά που η Βουλή θέλει αν είναι σωστή στη βάση των κοινοβουλευτικών θεσμίων αλλά και σε εκπλήρωση του ρόλου της να βρίσκεται στο στόχαστρο επειδή ακριβώς ζητά να μελετά πριν ψηφίσει κάτι; Και πολύ ορθώς ζητούσαμε να μελετήσουμε τους κανονισμούς διότι διαπιστώθηκαν πολύ σοβαρά λάθη. Δεν αποδίδω σκοπιμότητες στα λάθη. Αλλά δεν μπορεί σήμερα να φτάνουν στην Βουλή κανονισμοί που να επιβραβεύονται οι πραξικοπηματίες. Αυτοί που στρέφονται εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να επιβραβεύονται άτομα τα οποία καταδικάζονται για εμπορία και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών και όχι μόνο. Εάν λοιπόν αυτά περνούσαν στους κανονισμούς ποια θα ήταν η θέση αυτής της Βουλής;

Και ρωτώ τον Σύνδεσμο Υπαξιωματικών. Όταν τα διαβάσατε όλα αυτά τα διαπιστώσατε; Ποια ήταν η τοποθέτηση σας; Ζητήσατε να αφαιρεθούν; Και αν δεν αφαιρέθηκαν ποια ήταν η θέση σας στη συνέχεια; Δεν άκουσα καμία επίκριση για αυτά τα ζητήματα.

Αντίστοιχα μπορώ να πω δυστυχώς ότι μεταφέρονταν σε εμάς λανθασμένες πληροφορίες σε μια προσπάθεια παραπληροφόρησης για εξυπηρέτηση δεν γνωρίζω ποιων συμφερόντων.

Την ίδια στιγμή υπήρχαν φωτογραφικές διατάξεις. Υπήρχαν σοβαρές αδικίες στους κανονισμούς που έπρεπε να διορθωθούν. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν τα διορθώσαμε όλα. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόσθετες διορθώσεις γιατί ακριβώς έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς αλλά και για να μπορέσει να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχει αποκατάσταση της αξιοκρατίας.

Και ο καθείς εφ’ ω ετάχθη. Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Η ισότητα δεν είναι ισοπέδωση. Η ισότητα είναι ο καθένας να τοποθετείται εκεί που του αξίζει και εκεί που πρέπει. Και αυτό πρέπει αν το συνειδητοποιήσουμε εάν θέλουμε αυτή η πολιτεία κάποια στιγμή να πάει μπροστά και να βελτιωθεί.

Από την πλευρά του Υπουργείου με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό κατατέθηκαν συγκεκριμένες κλίμακες και θέσεις που αφορούν τους Ανθυπασπιστές. Και κυρίως προβλέπεται ότι στο νέο οργανόγραμμα θα υπάρχουν 21 θέσεις Ανθυπασπιστών Α, 105 Ανθυπασπιστών Β και 85 Ανθυπασπιστών Γ με διαφορετική μισθολογική κλίμακα. Προσωπικά είχα διαφορετική άποψη. Δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο οι Υπαξιωματικοί να κατανέμονται σε Α, Β, Γ . Δεν είμαστε δημοτικό σχολείο για να βάζουμε βαθμούς Α, Β, Γ. Εδώ είναι στρατός, είναι Εθνική Φρουρά. Αυτό το οποίο πρότεινα είναι ο βαθμός του Ανθυπασπιστή να μπορεί να μπορεί να παραμείνει ένας και την ίδια στιγμή όμως η αρχαιότητα θα καθόριζε ποιος είναι ανώτερος και ποιος κατώτατος και στη βάση ακριβώς συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων να υπάρχουν οι μισθολογικές αναπροσαρμογές στη βάση αυτού που εισηγείται το Υπουργείο. Της κλίμακας Α9, Α10, Α11. Αυτό απορρίφθηκε και από το Υπουργείο Οικονομικών διότι θα έχει επιπρόσθετα οικονομικά βάρη στο κράτος.

Να είσαστε σίγουροι αγαπητοί συνάδερφοι ότι θα υπάρχει εμπλοκή στις προαγωγές. Γιατί όταν υπάρχουν 21 θέσεις Ανθυπασπιστών έχει οποιονδήποτε που πιστεύει ότι θα αφυπηρετούν περισσότεροι από 3, από 4 από 7 από 10 τον χρόνο; Άρα στη συνέχεια οι Β πώς θα γίνονται Α; Οι Γ πως θα γίνονται Β; Οι Αρχιλόχειες πώς θα γίνονται Ανθυπασπιστές; Θα μπλοκαριστεί η διαδικασία. Ο μόνος τρόπος για να μην μπλοκαριστεί η διαδικασία ήταν η εισήγηση να παραμείνει ένας ο βαθμός και να υπάρχουν οι μισθολογικές αναπροσαρμογές κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πάρα πολλά θέματα. Όπως επίσης και στο γεγονός εάν και εφόσον η Επιτροπή άκουγε την πρόταση του Υπουργείου να ξεκινήσουμε να συζητούμε πρώτα τους κανονισμούς των ΕΠΥ και στη συνέχεια των Υπαξιωματικών. Αν το κάναμε αυτό σήμερα δεν θα είχαμε κανονισμούς για συζήτηση. Θα ψηφίζονταν οι κανονισμοί των ΕΠΥ αλλά όπως διαπιστώσαμε υπήρχαν αντινομίες. Υπήρχαν αντιφάσεις ανάμεσα στα δύο νομοσχέδια που το ένα θα ακύρωνε το άλλο και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν γι’ αυτό και η Επιτροπή παρόλη την ευθύνη, παρόλες τις πιέσεις, λειτούργησε σωστά επιμένοντας ότι έπρεπε πρώτα να συζητηθούν και να εγκριθούν οι κανονισμοί των υπαξιωματικών για να μπορούν στη βάση αυτών των κανονισμών να καθοριστούν στη συνέχεια και οι κανονισμοί των ΕΠΥ.

Κλείνοντας θα ήθελαν για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο σωστό βήμα για να μπορέσει αν προχωρήσει η διαδικασία. Η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη οποιανδήποτε στιγμή για ό,τι κακώς υπάρχει ενδεχομένως στους κανονισμούς, όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στους κανονισμούς των Υπαξιωματικών οι οποίοι θα χρειαστούν ενδεχομένως κάποια διόρθωση.

Όμως θέλω να διευκρινίσω ότι από την πλευρά τη δική μας θα αλλάξουμε τους κανονισμούς για τους Ανθυπασπιστές. Θα πάμε στους Ανθυπασπιστές μόνο με τις μισθολογικές αναπροσαρμογές όπως είπα προηγουμένως για να μπορούν όλοι να ανεβαίνουν τις κλίμακες χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί ή οποιονδήποτε εμπόδιο. Ήδη ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκολας Παπαδόπουλος, έχει αποδεχθεί την εισήγηση όταν εάν και εφόσον εκλεγεί ένα από τα πρώτα του καθήκοντα είναι να επανέλθουν οι καθορισμοί, να καταργηθούν οι βαθμοί των Ανθυπασπιστών Α, Β, Γ, να υπάρχει ένας βαθμός και να υπάρχει η μισθολογική ανέλιξη στη βάση των χρόνων υπηρεσίας του κάθε ενός.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σκόπιμη παραπληροφόρηση για θέματα της Εθνικής Φρουράς με στόχο την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε μια συστηματική κίνηση σκόπιμης παραπληροφόρησης για θέματα της Εθνικής Φρουράς η οποία δυστυχώς προέρχεται από μόνιμα στελέχη της δύναμης.

Συγκεκριμένα διαδίδεται ότι με ευθύνη του Προέδρου της ΕΔΕΚ και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας:

 • Θα αυξηθεί η θητεία των κληρωτών εθνοφρουρών και
 • η κρίση και προαγωγή των Υπαξιωματικών δεν πραγματοποιείται με ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής Άμυνας,

Στόχος αυτής της παραπληροφόρησης είναι:

 • Η εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων,
 • η υποβάθμιση του σημαντικού και υπεύθυνου έργου που πραγματοποιείται από όλα τα μέλη τη Επιτροπής Άμυνας ανεξάρτητα από κομματική προέλευση και
 • η υπονόμευση της μέχρι σήμερα αγαστής συνεργασίας ΥΠΑΜ – Βουλής.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι σταθερός και αμετάθετος στόχος μας είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και της επιχειρησιακής της ικανότητας θέτοντας στην προμετωπίδα των προσπαθειών μας το ανθρώπινό της δυναμικό και την ενίσχυση με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Λευκωσία, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Έμβλημα ΕΔΕΚ

Τη βδομάδα 14 – 20 Αυγούστου τα Γραφεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ σε όλες τις Επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου θα παραμείνουν κλειστά λόγω των θερινών διακοπών.

Τα Γραφεία θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα 21/8/2017.

Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2017