ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΜΥΝΑ

 

Το περιεχόμενο του ανεπίσημου αντίγραφου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα όπως δημοσιοποιήθηκε σήμερα επιβεβαιώνει την αποτυχία επανέναρξης των συνομιλιών η οποία, κατά την άποψή μας, οφείλεται στην ασάφεια ως προς τη βάση αλλά και τη διαδικασία την οποία, το κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη προσεγγίζει και ερμηνεύει διαφορετικά.

Είναι για αυτό το λόγο που ως ΕΔΕΚ επιμένουμε στο ότι η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών θα ενισχυθεί εάν και εφόσον αξιοποιηθούν σωστά τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ τα οποία η κυβέρνηση αλλά και ο Γενικός Γραμματέας και οι εκπρόσωποί του οφείλουν να σέβονται και να προωθούν προς υλοποίηση.

Στο σημείο που έφτασαν οι διαβουλεύσεις καθώς και η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από το Κραν Μοντανά επιβάλλουν να επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία πως η διαδικασία επίλυσης θα πρέπει να μετακινηθεί στο πλαίσιο μίας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως περιλαμβάνεται σε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θυμίζουμε πως υπάρχει και δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Ρωσία και την Κίνα για εμπλοκή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Η Διεθνής Διάσκεψη θα πρέπει να έχει ως βάση την κατά προτεραιότητα συζήτηση της ουσίας του κυπριακού που επικεντρώνεσαι στην επίλυση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος που συνιστά:

  • Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
  • Επαναπατρισμό των εποίκων
  • Κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
  • Διαμόρφωση και κατοχύρωση συνθηκών ελεύθερης και ασφαλούς επιστροφής όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Απριλίου 2019

Η σημερινή συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με θέμα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά αεροσκάφη καταδεικνύει για ακόμα μια φορά τη θλιβερή πραγματικότητα και την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει και να αναδείξει το ζήτημα. Δυστυχώς, από το 1977 που λειτούργησε το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου το φαινόμενο παραβίασης του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καθημερινό, με την Τουρκία να δηλώνει κατηγορηματικά ότι το FIR της δεν έχει σύνορα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, με λύπη παρατηρούμε ότι η google καθώς και διάφορες ιστοσελίδες καταχωρήσαν στο σύστημα τους τις κατεχόμενες περιοχές με τούρκικες ονομασίες και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ως Ερκάν.

Ως εκ τούτου καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες και να εντείνει τις πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία για την άρση αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία, 11 Απριλίου 2019

 

Το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση.

Είναι αδιανόητο μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία (μετά την εισβολή) από τις ΗΠΑ, να επιβάλλεται εμπάργκο πώλησης όπλων στην κατεχόμενη Κύπρο και να επιτρέπεται στην κατοχική δύναμη να ενισχύει και να αναβαθμίζει τα οπλικά συστήματα του κατοχικού στρατού με αμερικανικά όπλα, κατά παράβαση κάθε έγνοιας διεθνούς δικαίου και νομιμότητας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την γερμανική κυβέρνηση για απαγόρευση της αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού των κατοχικών δυνάμεων με σύγχρονα άρματα μάχης γερμανικής προέλευσης και κατασκευής.

Είναι αδιανόητο χώρα μέλος της Ε.Ε. να υφίσταται για 45 χρόνια παράνομη κατοχή των εδαφών της, η ίδια η Ε.Ε. να αναγνωρίζει τα κατεχόμενα εδάφη ως τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όμως χώρες μέλη της Ε.Ε. να συνεχίζουν και να ενισχύουν την κατοχή με δικά τους οπλικά συστήματα.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2019

Χαιρετίζουμε τη στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας. Εκτιμούμε ότι η συνεργασία αυτή κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Πέραν από τη θετική συμβολή που έχει στην αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται η ανάγκη αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου αλλά και η ενίσχυση της αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με παράλληλη υποβοήθηση της θετικής ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Μαρτίου 2019

 

Σχετικά με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνουμε πως παρά το ότι είναι κατανοητό ότι τηρείται μια σχετική ουδετερότητα σε αυτή την περίπτωση όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια της εκπροσώπου του ΓΓ για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, εντούτοις δεν υπάρχει καμία αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τουρκική προκλητική συμπεριφορά, τόσο με την αναβάθμιση του στρατού κατοχής όσο και με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απουσιάζουν επίσης οι αναφορές και για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων.

Τα πιο πάνω είναι γεγονότα τα οποία συνδέονται άμεσα με την ανάγκη παράτασης της παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΕΔΕΚ, εκτιμά ότι η ουδετερότητα, όταν πρόκειται για ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με τον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε. και το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος για θετική κατάληξη της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού, αλλά αντίθετα συνεργεί στην διατήρηση και στην αναβάθμιση της προκλητικής συμπεριφοράς του παρανομούντος, που σε αυτή την περίπτωση είναι η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, και το κατοχικό καθεστώς ως υποκατάστατο μόρφωμά της εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Ιανουαρίου 2019

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Η αποκέντρωση περιφερειακών εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση ουδόλως αλλάζει το ρατσιστικό, μη δημοκρατικό και λειτουργικό χαρακτήρα της ΔΔΟ δεδομένου ότι:

  1. Δεν αναιρεί τον γεωγραφικό διαχωρισμό
  2. Δεν αναιρεί την εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους
  3. Δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια
  4. Δεν αποκαθίστανται σε συνθήκες ισονομίας τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση
  5. Δεν αναιρείται η θετική ψήφος (βέτο) στη λήψη των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η εκ περιτροπής προεδρεία,  η μορφή σύνθεσης και η μορφή λήψης αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων (με ξεχωριστή πλειοψηφία) στη Γερουσία.
  6. Τέλος, δεν αναιρείται η διαδικασία επικύρωσης της λύσης μέσα από τα ξεχωριστά δημοψηφίσματα τα οποία στην ουσία παραπέμπουν σε δύο ξεχωριστούς λαούς με δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης κατά τρόπο διαχωριστικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για πρόνοιες που στην ουσία νομιμοποιούν τη διχοτόμηση και θέτουν τις βάσεις είτε για απόσχιση και στο τέλος δημιουργία δύο κρατών είτε για δημιουργία συνθηκών συνολικής προσάρτησης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Ως εκ τούτου η όποια φαινομενική «αντιδικία» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι επί της ουσίας του ζητήματος αλλά επί της ανάγκης επιβολής αυτού του ρατσιστικού και φυλετικού πολιτειακού συστήματος, αποσκοπεί στην αποποίηση ευθυνών και στην παραπλάνηση το λαού.

Η ΕΔΕΚ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι στο πλαίσιο της ΔΔΟ τα όσα μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί ως συγκλίσεις συνιστούν τη χειρότερη μορφή της νομιμοποίησης της διχοτόμησης της πατρίδας μας, ακυρώνουν τη λειτουργία ενός κανονικού κράτους, υποσκάπτουν τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και τέλος υπονομεύουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Νοεμβρίου 2018

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Για ακόμα μια φορά ο λεγόμενος «αντιπρόεδρος» και «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Όζερσαϊ, προχωρεί σε προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις μέσα από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ανάμεσα σε άλλα ζητά αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και «διοίκηση της ουδέτερης ζώνης με ένα είδος μεταβατικού καθεστώτος διοίκησης».

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καλούμε την  κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι η νεκρή ζώνη είναι πρωτίστως έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης με το κατοχικό καθεστώς.

Για αυτό επιβάλλεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προληπτικά μέτρα και σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε σε περίπτωση κατά την οποία ενδεχομένως αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο (όπως προκλητικά φαίνεται να ζητά το κατοχικό καθεστώς για ευνόητους λόγους) να μην επιτραπεί η παραπέρα επέκταση του ψευδοκράτους με την προσθήκη και νέων εδαφών υπό την κατοχή της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2018

Οι όροι τους οποίους θέτει η Τουρκία υποδηλώνουν με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές τις πραγματικές προθέσεις της. Αυτές που ως ΕΔΕΚ υποδεικνύαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά που δυστυχώς, καμία από τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου δεν ήθελαν να το αντιληφθούν και στην ουσία με την προώθηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οδηγούμαστε στη  λύση σε πρώτο στάδιο συνομοσπονδίας και σε δεύτερο σε δύο κράτη με τη νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τη διερεύνηση των προθέσεων της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και να επιχειρήσει να μετακινήσει τη διαδικασία του διαλόγου από το διερευνητικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της πραγματικής υφής του κυπριακού ως θέματος εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης διεκδικώντας τη σύγκληση διεθνούς διασκέψεως με την εμπλοκή και των 5 μονίμων μελών του Ο.Η.Ε. και με κατά προτεραιότητα συζήτησης  την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και με την κατάργηση των αναχρονιστικών συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Αυγούστου 2018

Εάν και εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Απόστολου Τομαρά στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας  «Καθημερινή» για δημιουργία νέου στρατηγικού δόγματος Αθήνας – Λευκωσίας, τις χαιρετίζουμε, δεδομένου ότι ήταν προτάσεις που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει προ πολλού τόσο δημόσια όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου στην παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιά.

Εκτιμούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες αναβαθμίζουν το γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και μπορούν να συμβάλουν, αξιοποιώντας τα εμπλεκόμενα συμφέροντα όπως αυτά διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, σε αύξηση των δυνατοτήτων και πιθανοτήτων  για κατάληξη σε συμφωνία λύσης.

 

Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2018

Η αμυντική συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας θα πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά με την εμβάθυνσή της και τη συγκεκριμενοποίησή της τόσο στο ναυτικό όσο και στον αεροπορικό τομέα

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει και στηρίζει την κύρωση της συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας σε θέματα άμυνας. Όμως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά με την εμβάθυνσή της και τη συγκεκριμενοποίησή της τόσο στο ναυτικό όσο και στον αεροπορικό τομέα. Αυτά ακόμα εκκρεμούν γι’ αυτό είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση, εάν και εφόσον αποφασίσει, να στηρίξουμε ενέργειες εμβάθυνσης σε αμυντικές συμφωνίες Κύπρου – Γαλλίας.

Βεβαίως δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ούτε και απαιτούμε από τη Γαλλία να πολεμήσει για τους Κύπριους από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν διεκδικούν, όπως θα έπρεπε, τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2018