Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι επιχειρείται μια συζήτηση σε λανθασμένο πεδίο, αναφορικά με το γήπεδο της Λεμεσού.
Η Λεμεσός είναι χωρίς αμφιβολία η πόλη με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον αθλητισμό της Κύπρου και τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Και είναι μια πόλη και μια επαρχία η οποία μέχρι στιγμής δεν έλαβε υποστήριξη σε αυτό τον τομέα στον βαθμό που έπρεπε. Το να γίνουν κάποια σημαντικά έργα είναι παρά πολύ σημαντικό. Και το γήπεδο αναμφίβολα χρειάζεται να γίνει. Από εκεί και πέρα για μας το βασικό στοιχείο της συζήτησης είναι: με τα όποια ενδεχομένως λάθη έγιναν, και έγιναν λάθη σε ότι αφορά τον προγραμματισμό, σε ότι αφορά τις μελέτες, αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εκτροπή από τη σωστή κατασκευή αυτού του έργου.
Αυτό που εμείς πρέπει να συζητήσουμε είναι αν με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, τα έργα που έχουν γίνει δικαιολογούν το κόστος το οποίο θα καλύψει την ανέγερση αυτού του γηπέδου ή δεν το δικαιολογούν; Αν δεν δικαιολογείται το κόστος, τότε θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή έρευνα και μελέτη για το ποιοι ευθύνονται για το αν υπάρχουν είτε ενδεχομένως υπερκαλύψεις, είτε και ενδεχομένως αχρείαστες σπατάλες. Από εκεί και πέρα και η προχειρότητα δεν πρέπει να είναι στοιχείο που να μας χαρακτηρίζει, ούτε στον έλεγχο, ούτε στην κατασκευή. Αντιλαμβάνεστε αν με βάσει τις αρχικές μελέτες προχωρούσε η ανέγερση αυτού του κτιρίου, αυτών των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια υπήρχαν προβλήματα είτε στατικότητας, είτε οποιαδήποτε άλλα αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που θα υπάρχουν. Και εδώ μιλούμε για ένα γήπεδο στο οποίο θα υπάρχουν 10 -11 χιλιάδες φίλαθλοι. Αν συμβεί ένα ατύχημα, λόγω αυτών των ζητημάτων μετά ποια θα είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν;
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να γίνεται μια ορθολογιστική προσέγγιση των πραγμάτων μακριά από λαϊκισμούς στη βάση αυτών των στοιχείων που είπα προηγουμένως.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν γνωρίζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ για το αν δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι με τις αλλαγές που έγιναν στα αρχικά σχέδια δεν θα υφίσταται θέμα ασφάλειας, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
Δύο είναι τα θέματα. Το πρώτο είναι ότι επιβεβαιώθηκε ότι οι αρχικές μελέτες δεν μπορούσαν να καλύψουν στον βαθμό που θα έπρεπε την ασφάλεια της συγκεκριμένης αθλητικής εγκατάστασης, για αυτό χρειάστηκε να γίνουν καινούργιες μελέτες, οι οποίες ανέβασαν και το κόστος. Εάν αυτές οι καινούργιες μελέτες ουσιαστικά θα δώσουν την κάλυψη όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Δεν μπορούμε εμείς αυτή την στιγμή να το γνωρίζουμε, δεν είμαστε ειδικοί πάνω σε αυτό το ζήτημα. Αυτό είναι θέμα ακριβώς που θα προσδιορίσει την αξιοπιστία των μελετητών όσον αφορά την εργασία που έχουν κάνει. Εμείς είναι αδύνατον να μπορέσουμε να την κρίνουμε αυτήν την μελέτη.
Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι το γήπεδο πρέπει να είναι όσο το δυνατό ένα σύγχρονο γήπεδο, ένα γήπεδο που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες όχι μόνο της Λεμεσού αλλά της Κύπρου και την ίδια στιγμή να είναι ένα γήπεδο το οποίο να μπορεί αυτές τις ανάγκες να τις καλύψει για τις επόμενες πενταετίες για να μην χρειάζεται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα πάλι να χρειαζόμαστε καινούργιες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Με αυτήν την ευκαιρία πρέπει να πω ότι ναι η Λεμεσός χρειάζεται και πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε κλειστούς αθλητικούς χώρους, είτε ενδεχομένως θαλάσσιους χώρους για να μπορέσει ακριβώς να αναδείξει ακόμη περισσότερο αυτόν τον δυναμισμό τον οποίο διαθέτει στο επίπεδο του αθλητισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει αντίστοιχα έργα να γίνουν και στις υπόλοιπες επαρχίες, όμως θα πρέπει να γίνεται και μια σωστή αξιολόγηση και να γίνεται και μια σωστή διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2022