Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο για δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τους πρόσφυγες, είναι πρόταση της ΕΔΕΚ. Πρόκειται για πρόταση που η ΕΔΕΚ κατέθεσε ήδη από το 1978 και βασίζεται στην νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και σκοπεί στη δημιουργία ταμείου το οποίο θα στηρίξει οικονομικά τους εκτοπισθέντες, τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, η οποία θεωρείται απροσπέλαστη ή είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί οικονομικά προκειμένου να αποφύγουν την ένδεια και τη φτώχεια, να καταπολεμήσουν τον πειρασμό να αποταθούν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων ή να πωλούν την ιδιοκτησία τους με παράνομα ιδιωτικά συμφωνητικά αντί πινακίου φακής για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους. Η πρόταση προνοεί σε αυτή την φάση να δοθεί προτεραιότητα στις περιπτώσεις των κατοίκων της Αμμοχώστου για να μην προσφύγουν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων για πώληση της περιουσίας τους.
Μέχρι στιγμής παρά την ψήφιση της νομοθεσίας και παρά τις εκκλήσεις μας, το Ειδικό Ταμείο δεν έχει αρχίσει να επιχορηγείται. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα ποσοστό 0,4% θα επιβάλλεται στην πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές. Δεν πρόκειται για οφειλή της Κυπριακής Δημοκρατίας για όσα έκανε η Τουρκία με την εισβολή αλλά για αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους εκτοπισθέντες και αποτροπή της τουρκοποίησης των ελληνοκυπριακών περιουσιών.
Σε ότι αφορά την εν λόγω επιτροπή, η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε να εξεταστεί και η δυνατότητα λήψης νομικών μέτρων αφού η απόφαση του ΕΔΑΔ που την αναγνωρίζει ως ένδικο μέσο, βρίσκεται σε αντίθεση με πρόνοια του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ που ορίζει πως αρχή ή υπηρεσία ενός κράτους (εν προκειμένω της Τουρκίας) δεν μπορεί να ασκεί αρμοδιότητες εντός της επικράτειας άλλου κράτους.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 26 Ιουλίου 2021