Πολύ συχνά η ΕΔΕΚ κατηγορείται από διάφορους κύκλους ως ένα πολιτικό κόμμα με ιδιαίτερα σκληρή ρητορική στο κυπριακό. Μία ρητορική που, κατά τη γνώμη τους, εντάσσει την ΕΔΕΚ στην πτέρυγα των «απορριπτικών», αυτών δηλαδή που δεν θέλουν λύση και απορρίπτουν κάθε πιθανή προσπάθεια και πρωτοβουλία για την όποια λύση του κυπριακού.
Οι ταμπέλλες που έχουν κολλήσει στην ΕΔΕΚ προκαλούν αναπόφευκτα ερωτήματα ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι ένα κόμμα που απορρίπτει τη λύση.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετίζονται με το εάν με τη λύση του Κυπριακού επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι:
· Να υπάρχει γεωγραφικός διαχωρισμός των πολιτών στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης;
· Να υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης;
· Οι πολίτες να κατατάσσονται σε 4 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα;
· Να συνεχίσει η παρουσία ξένων στρατευμάτων και άμεσων ή έμμεσων εγγυήσεων για απροσδιόριστο χρόνο;
· Να νομιμοποιηθεί αριθμός εποίκων σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων;
· Να παραχωρηθούν οι 4 βασικές ελευθερίες της ΕΕ στους Τούρκους υπηκόους (ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργαζομένων και διαμονής);
· Να παραβιάζεται η αρχή «ένας άνθρωπος - μία ψήφος»;
· Να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα οδηγεί σε μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. διαμονή, κατοχή και αξιοποίηση περιουσίας και άσκηση εκλογικών δικαιωμάτων με περιορισμούς);
Η «απορριπτική» ΕΔΕΚ, ως ένα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό κόμμα, απορρίπτει όλες τις πιο πάνω παραμέτρους λύσης.
Η «απορριπτική» ΕΔΕΚ αγωνίζεται για την πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνοτικής προέλευσης με πλήρη κατοχύρωση όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η «απορριπτική» ΕΔΕΚ αγωνίζεται για την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αρχής «ένα κράτος, ένας λαός».
Εάν λοιπόν η ΕΔΕΚ που απορρίπτει τα πιο πάνω, χαρακτηρίζεται «απορριπτική», τότε πώς μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι προωθούν παραμέτρους που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση και οι οποίες απορρίφθηκαν ήδη το 2004 με το σχέδιο Ανάν; Πώς μπορούν να χαρακτηρισθούν όσοι είναι υπέρ της εκ περιτροπής προεδρίας; Όσοι στηρίζουν παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση; Όσοι επιμένουν πως τον πρώτο λόγο στις κατεχόμενες περιουσίες μας θα τον έχουν οι παράνομοι σφετεριστές, οι έποικοι; Όσοι δεν διεκδικούν την επιστροφή όλων των προσφύγων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφάλειας; Όσοι δεν διεκδικούν την άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της;
Είναι ξεκάθαρο πως η ΕΔΕΚ απορρίπτει οτιδήποτε αφήνει ανοικτά παραθυράκια και κλειδαρότρυπες για να παρεμβαίνει άμεσα ή έμμεσα η Τουρκία στα εσωτερικά του νησιού. Απορρίπτει μία λύση οι πρόνοιες της οποίας δεν αποτρέπουν την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών και στόχων. Απορρίπτει το ότι είμαστε «μικροί» και γι’ αυτό δεν πρέπει να διεκδικούμε το δίκαιό μας και όσα καταγράφονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απορρίπτει τον ραγιαδισμό και την ηττοπάθεια. Απορρίπτει τη διάλυση και στηρίζει την αληθινή λύση και ειρήνη που θα διαρκέσει στο χρόνο.