ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι ενέργειές μας στοχεύουν στην διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού που θα βοηθήσει κοινωνικά και οικονομικά τις ευάλωτες ομάδες

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:

«Αρχικά να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι ο βασικός στόχος όλων αυτών των επαφών και διαβουλεύσεων που γίνονται από πλευράς ΕΔΕΚ με Υπουργούς αλλά και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου,  είναι για το πώς θα μπορέσουμε στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου προϋπολογισμού, να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τους συνανθρώπους μας που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αυτούς που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες και της οικονομικής κρίσης του παρελθόντος αλλά και την πρόσφατη της πανδημίας.

Γι’ αυτό μετά από την ολοκλήρωση μιας σειράς επαφών με Υπουργούς όπου συζητήσαμε διάφορα ζητήματα, καθώς και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για θέματα που έχουν σχέση με τις εκποιήσεις των τραπεζών αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενημέρωσα σήμερα τον Πρόεδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις συγκεκριμένες επαφές και ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στο να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο αυτών των προτάσεων κατά τρόπο θετικό, όπως τονίζω για ακόμα μια φορά, για τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Αυτός είναι ο στόχος. Αυτή είναι η προσπάθεια μας. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά αυτούς τους συμπολίτες μας ότι θα συνεχίσουμε εποικοδομητικά χωρίς να εκτροχιάζουμε οικονομικά τον προϋπολογισμό να βρισκόμαστε δίπλα τους, δίπλα στα προβλήματα τους, δίπλα στην καθημερινότητά τους για να τους στηρίξουμε και κοινωνικά και οικονομικά χωρίς να δημιουργούμε οποιουδήποτε άλλου είδους ανισότητες».

Ερώτηση δημοσιογράφου: «Θεωρείτε ότι συμφωνήσατε κ. Σιζόπουλε;»

Απάντηση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ: «Έχουμε ακόμα κάποιο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε. Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Είναι πολύ εποικοδομητικό το κλίμα. Όμως  θα  πρέπει να αναμένουμε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο όλων των προτάσεων για να μπορούν και τα συλλογικά όργανα, και του δικού μας του κόμματος, ενδεχομένως και άλλων, να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».

Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο τον Μαρίνο Σιζόπουλο και για τη σημερινή συνάντηση αλλά και για την καλή του διάθεση να με ενημερώσει για το σύνολο των επαφών που έχει κάνει. Πάντα έμαθα να αναδεικνύω τα θετικά. Και είναι θετικό εν μέσω αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει ο τόπος, να συναντώ πολιτικούς ηγέτες κομμάτων με ένα προβληματισμό για την πορεία της χώρας και ότι πρέπει να βρούμε λύσεις για να μην την πληρώσουν οι πολίτες. Με την πανδημία να καλπάζει, εξωτερικούς κινδύνους, επιπτώσεις στην οικονομία, ότι χειρότερο για τους πολίτες θα ήταν η δεύτερη καταψήφιση του προϋπολογισμού. Χαιρετίζω αυτή την καλή διάθεση του φίλου και Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Δεν είμαι αυτός που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Είναι η κυβέρνηση. Εγώ βάζω το πλαίσιο. Στα μέτρα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους είναι να κοιτάξουμε και κοινωνικά ζητήματα. Υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που έχει καταψηφιστεί ήταν και ο πλέον κοινωνικά προσανατολισμένος προϋπολογισμός από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά θα χαρούμε ιδιαίτερα ως Δημοκρατικός Συναγερμός εάν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες να γίνει ακόμα πιο κοινωνικά ευαίσθητος και υποστηρικτικός ο προϋπολογισμός. Υπάρχουν διάφορα άλλα θέματα που έχουν να κάνουμε με πολιτικές. Τα συζητά η κυβέρνηση. Πρέπει και σε αυτά τα ζητήματα βεβαίως να στηρίξουμε τον κόσμο. Σημειώνω όμως ότι η στήριξη της κοινωνίας δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Άρα βάζοντας τα όρια, μέσα σε αυτά τα όρια υπάρχουν περιθώρια θετικών κινήσεων και είναι αυτά που κουβεντιάσαμε με τον αγαπητό Μαρίνο. Και δηλώνω και εγώ συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτή η αγωνία που ζει ο κόσμος, αν θα έχει αν δεν έχει προϋπολογισμό, αν θα έχει μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές παροχές τους επόμενους μήνες, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο.

Όμως πέρα από τα θέματα που έθιξε ο αγαπητός Μαρίνος, και θέλω να τον ευχαριστήσω για την προσέγγιση σε ένα θέμα που βλέπουμε και εμείς και η ΕΔΕΚ και αρκετοί άλλοι, κόμματα που έχω δει το τελευταίο διάστημα. Στηρίξαμε εργαζόμενους, δώσαμε αναστολές δόσεων, προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερες κοινωνικές παροχές στα μέτρα των δυνατοτήτων του κράτους. Αυτό που δεν μπορέσαμε σήμερα, πάλι με κάποιες εμμονές κάποιων, ήταν να δώσουμε το εργαλείο των ευρωπαϊκών εγγυήσεων. Τη δυνατότητα και του Κύπριου, μικρομεσαίου επιχειρηματία, τη σπονδυλική της οικονομίας, όχι να τους δώσουμε χαριστικά λεφτά αλλά να έχουν την δυνατότητα με ευρωπαϊκές και κρατικές εγγυήσεις να πάρουν ρευστότητα, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Για εμάς είναι κορυφαίο αυτό το ζήτημα. Και χαίρομαι γιατί βρήκα συναντίληψη από τον φίλο τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Και είναι ένα θέμα που θα το δούμε και με την κυβέρνηση. Πρέπει να βρούμε τρόπο να επαναφέρουμε τις ευρωπαϊκές και τις κρατικές εγγυήσεις για να επωφεληθούν η σπονδυλική της οικονομίας που είναι οι κυπριακές επιχειρήσεις. Αν δεν δουλέψουν οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν θέσεις εργασίας, δεν μπορούν να υπάρχουν έσοδα του κράτους για να κάνουμε όλα αυτά τα αναγκαία και αυτά που όλοι συμφωνούμε για να έχουμε ένα πιο κοινωνικά δυνατό κράτος».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Ιανουαρίου 2021 

You may also like