ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ οφείλει, επιτέλους, να εγκαταλείψει την ποντιοπιλατική πολιτική 

Το ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όπως έχει δοθεί στη δημοσιότητα μας υποχρεώνει να επαναλάβουμε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες οφείλει επιτέλους να εγκαταλείψει την ποντιοπιλατική πολιτική που ακολουθεί: 

 1. Το κυπριακό δεν είναι θέμα διευθέτησης ανάμεσα σε δύο κοινότητες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ το κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και παράνομης συνεχιζόμενης κατοχής και ως τέτοιο οφείλει να το αντιμετωπίσει.  
 2. Στην Κύπρο δεν υπάρχει «βορράς» και «νότος». Υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και η κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κύπρου και το κατοχικό καθεστώς.  
 3. Δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης διαδικασίας για το κυπριακό αφού αυτή καθορίζεται ΗΔΗ από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής που είναι: 
  1. Η πλήρης αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων. 
  2. Ο επαναπατρισμός των εποίκων.  
  3. Η επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας. 
  4. Η κατάργηση των εγγυήσεων.  

Ως εκ τούτου ο Γενικός Γραμματέας οφείλει να σεβαστεί τις συγκεκριμένες αποφάσεις και να προωθήσει την υλοποίησή τους ώστε μετά από αυτή τη διαδικασία να καταδειχθεί ποιος πραγματικά συνεργάζεται και ποιος όχι.  

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2021 

You may also like