ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θετική εξέλιξη που ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου η σημερινή υπογραφή για τον EastMed

Η σημερινή υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed είναι μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς αποτελεί ενέργεια μεγάλης στρατηγικής σημασίας και ενίσχυσης του γεωστρατηγικού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή η προσφορά ενεργειακής επάρκειας μέσω αυτού του αγωγού σε χώρες της Ευρώπης είναι δυνατόν να εξισορροπήσουν ή και να διαφοροποιήσουν συμφέροντα που έχουν οι χώρες αυτές με την Τουρκία.

Τα πιο πάνω θεωρούμε πως αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής, δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό και αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο.

Θυμίζουμε πως η ΕΔΕΚ από την αρχή είχε αναδείξει τη σπουδαιότητα του αγωγού EastMed και όταν ακόμα το συγκεκριμένο σενάριο φάνταζε απομακρυσμένο και απίθανο, σταθερά επέμενε σε αυτή την εξέλιξη. Είναι γι’ αυτό το λόγο που σήμερα χαιρόμαστε ιδιαίτερα που για ακόμα μια φορά οι προσβλέψεις και οι θέσεις της ΕΔΕΚ δικαιώνονται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Ιανουαρίου 2020

 

You may also like