ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Foreign Office επιβεβαιώνουν πως η ΔΔΟ είναι συνομοσπονδία που εξυπηρετεί πλήρως τους τουρκικούς στόχους

Τα όσα αποκαλύπτονται μέσα από τα αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα του Foreign Office και τα οποία παρουσιάζει η δημοσιογράφος, ερευνήτρια και συγγραφέας Φανούλα Αργυρού τόσο στην εφημερίδα Σημερινή (12, 19, 26 Ιανουαρίου 2020) όσο και σήμερα στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, είναι άκρως σημαντικά.

Σύμφωνα με τα όσα μελέτησε η κ. Αργυρού από τα έγγραφα της δεκαετίας του 1990, αποκαλύπτεται ο βαθμός των υποχωρήσεων και παραχωρήσεων του τότε Προέδρου Γ. Βασιλείου, χωρίς μάλιστα να πάρει οτιδήποτε από την τουρκική πλευρά ως αντάλλαγμα. Μάλιστα οι υποχωρήσεις αυτές ήταν τόσο επικίνδυνες που προκάλεσαν την ανησυχία βρετανού αξιωματούχου ενώ σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο, αείμνηστο Τ. Παναγίδη, τα όσα είχε δεχθεί ο Γ. Βασιλείου οδηγούσαν σε συνομοσπονδία. Τα έγγραφα αντικατοπτρίζουν την εμπλοκή του βρετανικού παράγοντα όπου μέσα από τις υποχωρήσεις και την «ευέλικτη» όπως χαρακτηρίζεται στάση του Γ. Βασιλείου, κατόρθωσαν να περάσει στο ψήφισμα 649 η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), με την οποία επιτυγχάνονταν οι στόχοι της Βρετανίας και την Τουρκίας.

Τα πιο πάνω είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά πως η ΔΔΟ είναι μόνο κατ’ όνομα ομοσπονδία. Στην ουσία πρόκειται για συνομοσπονδία που εξυπηρετεί πλήρως τους τουρκικούς στόχους για απόλυτο έλεγχο της Κύπρου μετά τη λύση. Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με το ότι στο όνομα της ΔΔΟ έγιναν και γίνονται υποχωρήσεις που οδηγούν σε συνομοσπονδία, η ΕΔΕΚ προχώρησε στην αποκήρυξή της και στην διεκδίκηση λύσης που να οδηγεί σε ένα κράτος και ένα λαό, δεν θα παραβιάζει την αρχή «ένας άνθρωπος – μία ψήφος» και θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς παρεκκλίσεις σε ολόκληρη την επικράτεια για όλους τους νόμιμους κατοίκους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Ιανουαρίου 2020

You may also like