ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στόχος μας να εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιο επιχειρημάτων του Υπουργού και των συνεργατών του για την κατοχύρωση του χαλουμιού

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ και Υπουργού Γεωργίας μετά από τη σημερινή τους συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τον Υπουργό Γεωργίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κώστας Καδής δήλωσε:

«Είχα την χαρά να δεχθώ σήμερα στο γραφείο μου τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του με τους οποίους είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση. Εξετάσαμε τα θέματα που ενδιαφέρουν και εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου μου και η συζήτηση επικεντρώθηκε στο να επεξηγηθεί από μέρος της ΕΔΕΚ  το σκεπτικό της προσέγγισης που υιοθέτησε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά.

Ιδιαίτερα εξηγήθηκε το πώς αυτή η στάση θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ονομαστικής προέλευσης. Εγώ από την πλευρά μου παρουσίασα στον Πρόεδρο τις ενέργειες τις οποίες έχει προβεί την τελευταία περίοδο η Κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα αυτό, εξήγησα ότι το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, ότι είχα συναντήσεις για την προώθηση του ζητήματος με τους αρμόδιους ευρωπαίους επιτρόπους και ότι αυτή την στιγμή αναμένουμε μια κοινή συνάντηση με τους αρμόδιους επιτρόπους στις Βρυξέλες ούτως ώστε το θέμα να δοθεί από όλες του τις διαστάσεις και να υπάρξει επιτέλους μια κατάληξη η οποία θα κατοχυρώσει αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν για το τόπο μας.

Επίσης, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ότι το ζήτημα του χαλουμιού έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι ακριβώς αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας.

Οι προσπάθειες για την κατοχύρωση συνεχίζονται και ευελπιστούμε ότι στην  βάση αρχών θα καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μόνο  όφελος θα έχει για την Κύπρο και τους πολίτες μα».

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Και εγώ από την πλευρά μας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό και τους συνεργάτες του για μια πραγματικά πάρα πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε. Και όντως  σε αυτή τη συζήτηση επικεντρώθηκε και εστιάστηκε το ενδιαφέρον μας. Να εξηγήσουμε τους λόγους,  τους πολιτικούς λόγους τους οποίους η ΕΔΕΚ τήρησε την συγκεκριμένη στάση και έκανε την συγκεκριμένη πρόταση  αναφορικά με την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας. Ο στόχος μας μέσα από την εποικοδομητική συνέργεια την οποία θέλουμε να έχουμε προς τους Υπουργούς και προς την κυβέρνηση ήταν ακριβώς με την δική μας πολιτική επιχειρηματολογία να εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιο επιχειρημάτων του Υπουργού και των συνεργατών του σε μια όντως πάρα πολύ κρίσιμη και δύσκολη διαπραγμάτευση που αφορά ένα πάρα πολύ σημαντικό και ζωτικό τομέα της κυπριακής οικονομίας αλλά κυρίως και της κυπριακής αγροτικής πολιτικής.

Με βασικό γνώμονα και στόχο πώς μπορούμε αφενός μεν να επιταχύνουμε την διαδικασία πιστοποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος αλλά και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της.

Την ίδια στιγμή είχα και μια ευκαιρία με τον κύριο Υπουργό να θέσουμε ακόμα ένα ζήτημα το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη να το μελετήσει, αναφορικά με την διάβρωση της ακτής στην περιοχή Μενεού που τίθεται σε κίνδυνο πια η περιουσία συγκεκριμένων ατόμων που έχουν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή.

Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σοβαρό απ’ ότι έχουμε ήδη ενημερωθεί. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, συνάντησης επαφής με τους κατοίκους της περιοχής που επηρεάζονται και την ίδια στιγμή έχουμε μεταφέρει πληροφορίες στον κύριο Υπουργό ελπίζοντας ότι ακριβώς θα ληφθούν γρήγορα και άμεσα μέτρα για την παρεμπόδιση ή καλύτερα για την προστασία των κατοικιών από την διάβρωση που κινδυνεύουν λόγω ακριβώς στην συγκεκριμένη περιοχή, της έλλειψης κυματοθραυστών αλλά γενικά και της κατάστασης που επικρατεί».

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2020