ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντική  η συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αλλά απαραίτητη και η ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων

Η συμμετοχή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι μία σημαντική απόφαση που θα βοηθήσει και θα συμβάλει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και στην προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες.

Για να μπορέσουν όμως τα ιδιωτικά και τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο με αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους πολίτες, επιβάλλεται η ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η άμεση αναδιοργάνωση και αναβάθμισή τους.

Μας ανησυχεί που οι προβλέψεις του ΟΚΥΠΥ αναφέρουν πως κατά τον τέταρτο χρόνο εφαρμογής του ΓεΣΥ τα ελλείματα των αυτονομημένων νοσοκομείων θα πλησιάσουν περίπου τα 140 εκατομμύρια. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον τα δημόσια νοσηλευτήρια, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα πολιτικές αποφάσεις επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων.

Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ρυθμίζουν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, να διαφοροποιούν τον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών, να εξασφαλίζουν την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και διευκόλυνσης στον ειδικό γιατρό για να γίνουν αποσυμφορήσεις και μείωση των λιστών αναμονής και να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια με ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2020

You may also like