ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΜΕ

Της Μαρίας Βασιλειάδου

Αναπλ. Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Στις 9 Μαΐου, πριν 70 χρόνια υπογράφηκε η ιστορική Διακήρυξη Σιούμαν και άνοιξε ο δρόμος για την δημιουργία μιας οικονομικής ένωσης κρατών που θα βάδιζαν μαζί στην πορεία του χρόνου. Στην προοπτική του χρόνου η συνεργασία αυτή εξελίχθηκε σε ένωση κρατών σε όλα τα επίπεδα.

 

Αυτές τις μέρες διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης αλλά κυρίως από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

Καλοί είναι οι πανηγυρισμοί, αλλά αυτό που προέχει σήμερα, είναι να δούμε ποια Ευρώπη θέλουμε, κυρίως μετά την πανδημία και αν όντως το επίπεδο αλληλεγγύης μεταξύ των συνεταίρων κρατών έχει κτιστεί σωστά μέσα στα χρόνια συνεργασίας που προηγήθηκαν, ώστε να αποτελέσει άξονα για τα μελλοντικά βήματα και τις κοινές αποφάσεις.

Οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό είναι εμφανώς ασύμμετρες και έχουν δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα για λήψη αποφάσεων, ώστε να ληφθούν μέτρα στήριξης  των χωρών που έχουν περισσότερο πληγεί από την κρίση.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά από αλλεπάλληλες διαδικτυακές συζητήσεις με τα μέλη του, έχει εκπονήσει σειρά εγγράφων με προτάσεις για την προώθηση μέτρων στήριξης μέσα από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Για εμάς, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, η μέρα της Ευρώπης αποτελεί έναυσμα για να κοιτάξουμε πίσω και να ερευνήσουμε τα δεδομένα και ασφαλώς, να κάνουμε και αυτοκριτική, ώστε να δούμε τα λάθη και τις παραλήψεις, να εκτιμήσουμε με ανάλογο τρόπο, τα θετικά και να αποφασίσουμε με υπευθυνότητα τα επόμενα βήματα για την δημιουργία ενός υποσχόμενου αύριο για τις νέες γενιές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση. Θα καταφέρει να ανταποκριθεί και να επιβιώσει ή θα οδηγηθεί στην κατάρρευση;

Ένα είναι το σίγουρο: χωρίς αλληλεγγύη, κοινό όραμα και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, η εικόνα για το μέλλον διαγράφεται θολή.

Αναμφίβολα, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, αυτό τον δύσκολο καιρό, ένοιωσαν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος, την ανάγκη του συνασπισμού εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως και την ανάγκη για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης, οι σοσιαλδημοκράτες, ενωμένοι, επιβεβαιώνουν με τον πιο ισχυρό τρόπο την προσήλωσή τους στις αρχές που καθορίζουν και σηματοδοτούν την ύπαρξη της πολιτικής οικογένειας, όπως και τις αποφάσεις που λαμβάνει και προωθεί εντός τω θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Ένας είναι ο δρόμος για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά και για την μετά περίοδο.

Κοινωνικές πολιτικές που προστατεύουν όλους τους πολίτες και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, προστασία της οικογένειας και των εργαζομένων, στρατηγικές και στήριξη επενδύσεων για την ενίσχυση των δομών λειτουργίας και αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, επένδυση στα συστήματα δημόσιας υγείας και ενίσχυση του δικτύου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οποιεσδήποτε πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν από τις συντηρητικές δυνάμεις, θα πρέπει να αποφευχθούν και να αποτραβηχτούν από το τραπέζι συζητήσεων των κρατών μελών.

Ο Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να νοιώσει τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοντά του, δίπλα του, να νοιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα και είναι εφικτό, μόνο με εμβάθυνση της συνεργασίας, με συνοχή και αλληλεγγύη.

Μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την εγγύηση για ευημερία, ισότητα, ελευθερία για όλους ανεξαιρέτως τους ευρωπαίους πολίτες.

 

You may also like