ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περιμένουμε απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα της ΕΔΕΚ για το Προυπολογισμό

Καίρια ερωτήματα προέκυψαν κατά τη σημερινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού και τα οποία πρέπει να απαντηθούν και έχουν σχέση με:

  • το ζήτημα της αύξησης του δημοσίου χρέους και τρόποι σμίκρυνσής του
  •  την αύξηση των δημοσίων εσόδων
  • και με την γενικότερη συζήτηση γύρω από ένα νέο μοντέλο οικονομίας που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα.

Από πλευράς της ΕΔΕΚ ζητούμε την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων ώστε μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μέχρι τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομείωση του δημοσίου χρέους, όπως ακριβώς προνοείτο και στο αρχικό νομοσχέδιο και διαφοροποιήθηκε μετά από κοινή τροπολογία των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ως ΕΔΕΚ κατά τη ψήφιση της νομοθεσίας καταθέσαμε σχετική τροπολογία στη βάση της αρχικής πρόθεσης του Υπουργείου και η οποία καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα, για την αύξηση των δημοσίων εσόδων από πλευράς της ΕΔΕΚ επιδώσαμε στο Υπ. Οικ πακέτο μέτρων τα οποία αυξάνουν τα έσοδα του κράτους και ταυτόχρονα και την ρευστότητα χωρίς τραπεζικό δανεισμό και επιβαρύνσεις των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει  να εξετάσει το θέμα της παράτασης του μέτρου της αναστολής των δόσεων στοχευμένα στους τομείς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία προς αποφυγή της αύξησης νέων κόκκινων δανείων που θα θέσει εκ νέου σε  περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Τέλος, ως προς τη συζήτηση γύρω από ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από το 2003 ως ΕΔΕΚ ζητούμε τη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας, αξιοποιώντας και το επιστημονικό προσωπικό της πατρίδας μας όπως για παράδειγμα ο τομέας της υδροπονίας κ.α ώστε η οικονομία της Κύπρου να μην στηρίζεται στους ευπαθείς τομείς του τουρισμού και του κατασκευαστικού τομέα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Οκτωβρίου 2020, Λευκωσία

 

You may also like