ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι παράνομες εκλογές δεν αποσκοπούσαν στην εκλογή του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων αλλά στην ανάδειξη του εκπροσώπου της κατοχικής Τουρκίας στα κατεχόμενα εδάφη μας

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στα κατεχόμενα απέδειξε πως τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο τον έχει η Άγκυρα. Οι παράνομες αυτές εκλογές δεν αποσκοπούσαν στην εκλογή του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων αλλά στην ανάδειξη  του εκπροσώπου της κατοχικής Τουρκίας όπου από το 1974 κατέχει τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι σήμερα στα κατεχόμενα ο αριθμός των εποίκων είναι μεγαλύτερος από ότι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων. Πρόκειται για έποικους, που παράνομα έχουν πολιτογραφηθεί δήθεν ως υπήκοοι του κατοχικού καθεστώτος στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των κατεχομένων περιοχών και αξιοποίησή τους ως ενός στρατηγικού προγεφυρώματος στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι για αυτόν τον λόγο που επιμένουμε πως πρέπει να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει για να ενισχύσει αφενός τη διαπραγματευτική της θέση και αφετέρου την προστασία της έναντι των επεκτατικών και υπονομευτικών σχεδίων της Άγκυρας.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να εμπλακεί σε οποιαδήποτε άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη κατά τα πρότυπα του Κρανς Μοντανά δεδομένου ότι όλοι θεωρούν ότι οι εκλογές στα κατεχόμενα ήταν παράνομες. Αλλά θα πρέπει, όπως πολλές φορές τονίσαμε, να διεκδικήσει η οποιαδήποτε επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων να στηριχθεί στη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία κατά προτεραιότητα να συζητήσει τη διεθνή του πτυχή που είναι και η ουσία του προβλήματος.

Δηλαδή, την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας και τον τερματισμό των εγγυήσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό λοιπόν είναι το ζητούμενο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επικεντρώσουμε την προσπάθεια και την προσοχή μας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2020 

You may also like