ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 Οι Κρίσεις δεν επιφέρουν μόνο επιπτώσεις δημιουργούν και ευκαιρίες, ας τις αξιοποιήσουμε

Δήλωση Αναπλ. Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Μ. Βασιλειάδου, για την οικονομία

 

Μέσα από τη Διεθνή και την Κυπριακή εμπειρία επιβεβαιώνεται ότι δύο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και στην άντληση κρατικών εσόδων είναι:

·         η παραχώρηση κινήτρων επιχειρηματικής δραστηριότητας και

·         η μείωση των Φορολογικών συντελεστών.

Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν ουσιαστικά στην αύξηση της κατανάλωσης και στην ομαλότερη λειτουργία της αγοράς μέσα από την οποία, σταθερά και μακροπρόθεσμα, τα έσοδα του κράτος  αυξάνονται.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα να στηρίξει τους μικρομεσαίους με παροχές και όχι να τους φορτώσει με δάνεια.

Η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά δίπλα στους πολίτες. Ας έχουμε όλοι την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε, συλλογικά το αύριο. Οι κρίσεις δεν επιφέρουν μόνο επιπτώσειςΔημιουργούν και ευκαιρίες, ας τις αξιοποιήσουμε.

Ένα δυνατό  παράδειγμα μια σωστής πολιτικής:

Κλασικό παράδειγμα στην περίπτωση της Κύπρου αποτελεί η Φορολογική αμνηστία του 2005, όπου σε μικρό χρονικό διάστημα εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους 280 εκατομμύρια λίρες και εισήλθαν στην αγορά άλλα 2,5 δις λίρες τα οποία ασφαλώς επέφεραν πρόσθετα έσοδα στο κράτος .

Το αποτέλεσμα αυτό διέψευσε όλους εκείνους που τότε θεωρούσαν ότι μία τέτοια κίνηση θα στερούσε από το κράτος έσοδα.

Υπενθυμίζουμε ακόμη πως πριν από την Φορολογική αμνηστία, η Κύπρος επειδή καθυστέρησε να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης με τους ευρωπαϊκούς δείκτες της οικονομίας κινδύνευε να τεθεί σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης. Μετά από την αμνηστία η κυπριακή οικονομία σημείωσε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι την  1/1/2008 η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη, έγινε πραγματικότητα.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Απριλίου 2020

You may also like

ΑΝΑΠΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ