ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να αποτρέψουμε τη δημιουργία μονοπωλιακών καθεστώτων τα οποία μπορούν να αποβούν αρνητικά

Μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ με τον κ. Κωνσταντίνου Νικολάου εκ μέρους της Energean, ο κ. Νικολάου δήλωσε:

 

«Σήμερα επισκεφτήκαμε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τον ενημερώσαμε για το σχέδιο της Energean και των συνεργατών της, να εισάγουν φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της εταιρίας στο Ισραήλ στην Κύπρο με έναν αγωγό και 215 χιλιομέτρων  ο οποίος θα προσγειωθεί στις εγκαταστάσεις της VTTV στο Βασιλικό της Κύπρου. Είναι ένα project πολύ μελετημένο, είναι μια εναλλακτική πρόταση για τροφοδοσία της κυπριακής αγοράς με φτηνό φυσικό αέριο. Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο ότι έχουμε φύγει από την παρέμβαση που είχαμε κάνει στην ΡΑΕΚ τον περασμένο Μάιο, διότι υποβάλαμε προτάσεις – αιτήσεις αδειοδότησης προς την ΡΑΕΚ τον περασμένο Νοέμβριο από την οποία περιμένουμε τις απαντήσεις. Η εταιρία έχει πλήρες σχέδιο, μελετημένο και για τον αγωγό και για το φυσικό αέριο που έχει και τις γεωτρήσεις στα κοιτάσματα της, στις οποίες έχει ήδη ολοκληρώσει, τις εγκαταστάσεις που θα γίνουν ακόμα και για τους εν δύναμει πελάτες της στην κυπριακή αγορά, στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύουμε ότι είναι μια λύση βιώσιμη, πλήρως ανταγωνιστική. Θα φέρει ένα νέο κεφάλαιο στην λειτουργία της ενεργειακής αγοράς της Κύπρου μέσω ανταγωνισμού. Πιστεύουμε να τύχη η πρόταση μας της έγκρισης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου».

 

Στη συνέχεια ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

 

«Από την  πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κ. Νικολάου και τον κ. Παπαναστασίου για αυτήν την συνάντηση, ακούσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση με ιδιαίτερη προσοχή, την οποία θα την μελετήσουμε και θα την αξιολογήσουμε στη βάση των βασικών αρχών που ως κόμμα έχουμε για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Συγκεκριμένα για το γεγονός ότι το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στο να μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλό κόστος, το ίδιο χαμηλό κόστος να απολαμβάνουν και η κυπριακή βιομηχανία για να είναι πιο ανταγωνιστική και να μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες  περαιτέρω ανάπτυξης με όλα τα οφέλη που συνεπάγονται από αυτό.

 

Δεύτερη αρχή είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια ασφάλεια και μια μακροχρόνια σταθερότητα όσο αφορά και την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας άρα και του φυσικού αερίου αλλά και των τιμών που θα πρέπει να απολαμβάνουν και οι πολίτες. Να αποφύγουμε και να αποτρέψουμε τη δημιουργία μονοπωλιακών καθεστώτων τα οποία μπορούν να αποβούν αρνητικά. Και τέλος μέσα από αυτή την διαδικασία να μην υπάρχει οποιαδήποτε μορφή παρεμπόδισης στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό στοιχείο δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία  τα δύο τελευταία χρόνια υποχρεώθηκε να καταβάλει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων. 

 

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί μέσα από την εξοικονόμηση όλων αυτών των χρημάτων θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε με αποτελεσματικότητα κοινωνικές παροχές για να βελτιώσουμε την κατάσταση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και όχι κοινωνικής αποδόμησης που παρουσιάζει η κυπριακή κοινωνία μετά την οικονομική κρίση του 2012-13».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πότε αναμένει η Energean να πάρει απάντηση  από την ΡΑΕΚ ο κ. Νικολάου δήλωσε:

«Αναμένουμε απάντηση μέσα στον Ιανουάριο. Υπάρχουνε χρονικές δεσμεύσεις οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν, μπορεί να ζητήσουνε περαιτέρω διευκρινήσεις ή συμπληρωματικά έγγραφα τα οποία μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να τελειώσει η κατάσταση για την κρίση των αιτήσεων μας.

Ο Πρόεδρος είναι ο τελευταίος αρχηγός κόμματος που ενημερώνουμε. Θέλω να τον ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία και για την ανταπόκριση. Μας άκουσε με μεγάλη προσοχή. Πραγματικά είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση την οποία θα πρέπει να την κοιτάξει πάρα πολύ σοβαρά η κυπριακή κυβέρνηση».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την τετραμερή στο Κάϊρο ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Εμείς θέλουμε να χαιρετήσουμε αυτές τις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται για την περαιτέρω αναβάθμιση των συνεργασιών που γίνονται με τις χώρες της περιοχής, αλλά και με την εμπλοκή Ευρωπαϊκών χωρών και όχι τυχαίων ευρωπαϊκών χωρών. Γιατί αυτή όλη η διαδικασία όπως τονίσαμε πολύ έγκαιρα στο Εθνικό Συμβούλιο στις 2 Οκτωβρίου του 2017 μετά από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κράνς Μοντανά, ότι θα έπρεπε η κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει και αναβαθμίσει αυτές τις στρατηγικής σημασίας συνεργασίες στην περιοχή γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλίσει την ολοκλήρωση του ενεργειακού της προγράμματος, να αναβαθμίσει την διπλωματική και την πολιτική της θέση όσον αφορά τα ζητήματα της περιοχής και κυρίως να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα ως μια αναβάθμιση της διαπραγματευτικής της θέσης εν όψει της προσπάθειας για την επίλυση του κυπριακού, για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Γι’ αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες αρκεί να κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Ιανουαρίου 2020 

You may also like