ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λήφθηκαν αποφάσεις χωρίς να υπολογισθούν οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών και την οικονομία του τόπου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για την πανδημία και προτάσεις για οικονομία

Εν αναμονή της εξαγγελίας από την Κυβέρνηση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ως ΕΔΕΚ εκφράσαμε δημόσια την ευαρέσκειά μας για τον τρόπο διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ορισμένα ορθά μέτρα εφαρμόσθηκαν λανθασμένα.

Το ίδιο όμως δεν μπορούμε να πούμε για τον τρόπο διαχείρισης του δεύτερου κύματος. Αρκετά από τα μέτρα ήταν αψυχολόγητα και ανεπαρκή.

Λήφθηκαν αποφάσεις χωρίς να υπολογισθούν οι επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία των πολιτών όσο και στην οικονομία του τόπου.

Μεγάλος αριθμός οικογενειών, κυρίως αυτοτελώς εργαζομένων, και μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής απόγνωσης.

Επαναφέρουμε τις προτάσεις που ως ΕΔΕΚ υποβάλαμε στην Κυβέρνηση για την οικονομική στήριξη των πιο πάνω αναφερομένων, μέσα από την έμμεση αύξηση της ρευστότητάς τους.

Συγκεκριμένα για όσο διαρκεί η πανδημία:

  • Για το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνεται καταβολή μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στα καύσιμα της ΑΗΚ.
  • Αναστολή καταβολής Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Καταβολή μόνο του 50% του ΦΠΑ.

Το υπόλοιπο ποσό και για τις τρείς περιπτώσεις να καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις εντός 2 χρόνων από τη λήξη της πανδημίας.

Τελικά κρίνοντας από τον αριθμό των νοσηλευομένων και των θανάτων τα μέτρα δεν απόδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το σύστημα υγείας  βρίσκεται στα όριά του και οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν περιορίστηκαν.

Σε ενδεχόμενη παράταση των περιοριστικών μέτρων και τον Δεκέμβριο, η καταναλωτική κίνηση των Χριστουγέννων θα επηρεαστεί σημαντικά και  οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πρότασης της ΕΔΕΚ της 2ας Νοεμβρίου. Ο καθολικός εγκλεισμός για 3 βδομάδες ήταν η λύση. Σήμερα θα τερματίζετο ο εγκλεισμός, η διασπορά του ιού θα εκμηδενιζόταν και η ιχνηλάτιση των αλυσίδων θα ήταν δυνατή.

Οι νησηλευόμενοι και οι θάνατοι θα ήταν σημαντικά ολιγότεροι.

Η οικονομία θα άνοιγε για τους πολίτες ενόψει των Χριστουγέννων και θα προσβλέπαμε  στον καινούργιο χρόνο με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Νοεμβρίου 2020

You may also like