ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατατέθηκαν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ για το πώς μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ και του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Θ. Λαλάκου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Με τον κύριο πρέσβη είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο  χώρο της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των προκλητικών συμπεριφορών και ενεργειών της Τουρκίας. Να συζητήσουμε σε βάθος  όλα αυτά τα οποία αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα είτε ως προκλητική συμπεριφορά και πώς αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, είτε  όσον αφορά τις διπλωματικές  διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με κύριο στόχο την πραγματοποίηση διαλόγου για εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και φυσικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις θέσεις και απόψεις της ΕΔΕΚ γύρω από αυτά τα ζητήματα, γύρω από το πώς ακριβώς πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί  για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και κυρίως για να μπορέσει τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά σε διπλωματικό, και όχι μόνο, επίπεδο τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλά και την ίδια στιγμή για το πώς μπορούν να αποφύγουν διάφορες παγίδες που ενδεχομένως θα διαμορφωθούν μέσα  από αυτή τη διαδικασία και να κεφαλαιοποιήσουν ταυτόχρονα και τα δικά τους οφέλη πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και νομιμότητας. Αλλά και του αλληλοσεβασμού που πρέπει να υπάρχει σε αυτή την περιοχή  με τελικό στόχο τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας  αλλά και τη συνέχιση για ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος των δυο χωρών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2020

You may also like