ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταδικαστέα η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να ξεκινήσει το «Γιαβούζ» γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κ.Δ

 

Καταδικαστέα η νέα πρόκληση της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία και την αναστολή των σχεδιασμών των αδειοδοτημένων πετρελαϊκών κολοσσών ,εισέβαλε για ακόμη μία φορά με το Γιαβούζ εντός της ΑΟΖ της Κ.Δ –  δυτικά της Κύπρου -και ξεκίνησε γεωτρήσεις όπως παραδέχεται προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ως ΕΔΕΚ καλούμε την Κυβέρνηση:

  • να καταγγείλει τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την επιβολή κυρώσεων   (και παράλληλα)
  • να απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας από τον διεθνή παράγοντα να υποχρεώσει την Τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο να σεβαστεί την κυριαρχία , τα κυριαρχικά δικαιώματα και την δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Την ίδια ώρα ως ΕΔΕΚ διερωτόμαστε πως μετά από αυτές τις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο που επενδύουν στην καλή διάθεση της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού.