ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάποιοι κατάντησαν το ΓεΣΥ “βαρέως ασθενούντα” με κίνδυνο σύντομα να τεθεί και στον αναπνευστήρα

Από τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχει επιβεβαιωθεί ότι συστηματικά από πλευράς του ΟΑΥ παραβιάζεται η νομοθεσία όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ειδικά με τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Τα συμβόλαια αυτά δεν έτυχαν νομικής συμβουλής και έγκρισης και παρόλο που κατ’ επανάληψη έχει ζητηθεί να παρουσιαστεί γραπτώς η νομική συμβουλή μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί.

Επίσης, με τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ επιχειρείται η εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος, από τη πίσω πόρτα, με διακρίσεις σε βάρος των νοσηλευτηρίων και των γιατρών, σε άλλες περιπτώσεις κατά ευνοϊκό τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις κατά τρόπο αρνητικό.

Και μάλιστα μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει μία επαρχία, όπως τονίσαμε πάρα πολλές φορές, η επαρχία Λεμεσού, όπου σήμερα οι ειδικοί γιατροί, οι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, δεν έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Αλλά δεν υπήρξε καμία πρόνοια, καμία πρόβλεψη και καμία διαδικασία για να μπορέσει αυτό το τεράστιο κενό να καλυφθεί για να υπάρξει αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού και υψηλής ποιότητας περίθαλψη στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή έχει επιβεβαιωθεί ότι γίνεται μεγάλη διασπάθιση των εισφορών που οι πολίτες καταβάλλουν για το ΓεΣΥ και ο φορολογούμενος πολίτης θα έρθει με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για το φετινό χρόνο μπορεί να ξεπεράσει τα 230εκ, να καλύψει τα ελλείματα του δημόσιου τομέα ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες ΓεΣΥ αλλά δεν τιμολογεί τις υπηρεσίες του για να παίρνει τα λεφτά από τον ΟΑΥ.

Τη στιγμή που ο ΟΑΥ χρηματοδοτεί γιατρούς που δεν είναι εντός του ΓεΣΥ, κατά παράβαση της νομοθεσίας, με έμμεσο τρόπο, δεν φρόντισε να διασφαλίσει τη δυνατότητα σε συμβεβλημένους ιατρούς να ασκήσουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να σας υπενθυμίσω όταν ως ΕΔΕΚ προειδοποιούσαμε για όλους αυτούς τους κινδύνους και ζητούσαμε την λήψη έγκαιρων μέτρων για την αποφυγή, υποβάλλοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις, είχαμε δεχθεί από πολλές πλευρές έναν άνευ ορίων πόλεμο ότι είμαστε αυτοί που υπονομεύουμε το ΓεΣΥ, ότι δεν θέλουμε το ΓεΣΥ και όλα τα σχετικά. Σήμερα που όλα αυτά επιβεβαιώνονται, όλοι αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν και υποστήριζαν αυτή τη μορφή εφαρμογής του ΓεΣΥ και αυτό τον τρόπο στην ουσία έχουν σιωπήσει. Δεν έχουμε ακούσει ούτε την αυτοκριτική τους ούτε τι προτείνουν.  Κατά τα άλλα βολεύονται όσον αφορά την ασυδοσία και τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ. Θα θυμίσω ακόμα μια φορά. Το κόμμα που από το 1968 παλεύει για τη σωστή εφαρμογή γενικού σχεδίου υγείας είναι η ΕΔΕΚ. Και να υπενθυμίσω ότι και σήμερα η επικαιροποιημένη εφαρμογή του ΓεΣΥ ξεκίνησε με προσωπικές παρεμβάσεις μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Απρίλιο του 2015. Και σας έχω δώσει πολλές φορές τις επιστολές που του έχω αποστείλει.

Τελικά φτιάξαμε ένα ΓεΣΥ που αντί να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες, κάποιοι το κατέκτησαν βαρέως ασθενούντα με κίνδυνο σύντομα να τεθεί και στον αναπνευστήρα και ενδεχομένως να καταλήξει.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος τελικά θα υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου του ΓεΣΥ όπως επιχειρούν να το πράξουν.

Και με αυτή την ευκαιρία επειδή για μεγάλο χρονικά διάστημα τίθετο το ζήτημα εάν θα ενταχθώ στο ΓεΣΥ ως γιατρός και έδωσα πολλές φορές την απάντηση, σήμερα επιβεβαιώνεται γιατί εγώ προσωπικά δεν έχω ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Γιατί δεν θέλω να γίνω μέρος μίας διαδικασίας διασπάθισης χρήματος. Αν έμπαινα στο ΓεΣΥ θα ήμουν από τους ευνοημένους του ΓεΣΥ. Όμως το ζήτημα δεν είναι να είμαι ευνοημένος σε βάρος των πολιτών είτε των ασθενών είτε αυτών που εισφέρουν. Η προσωπική μου πολιτική και επαγγελματική αξιοπρέπεια δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία.

Έύχομαι και ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει βελτίωση του τρόπου εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα υπάρξει διαφάνεια, θα υπάρξουν σωστοί κανονισμοί ώστε να δοθεί δυνατότητα μίας αξιοπρεπούς συμμετοχής σε ένα σύστημα που θα προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στον πολίτη που είναι αυτό που ζητούμε.

Και την ίδια στιγμή όταν τέθηκαν χρονικά περιθώρια για να χορηγηθούν οι μονάδες στους ειδικούς ιατρούς για κάθε 15 λεπτά μια πιστοποιημένη μονάδα μέχρι τρεις για 45 λεπτά, διερωτώμαι πώς για ενδονοσοκομειακές επεμβάσεις όπως καθορίζεται στον κανονισμό και τη νομοθεσία, επιτρέπουμε για τέσσερα και για πέντε λεπτά αυτές οι επεμβάσεις να γίνονται εξωνοσοκομειακα με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αυτούς που τις πράττουν. Αυτά λοιπόν είναι τεράστια προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να διαχειριστούμε.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2020

You may also like