ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλα τα παιδιά

Γραπτή δήλωση Αναπλ. Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μ. Βασιλειάδου, για την Ημέρα του Παιδιού 

Οι ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις, αποτελούν, ίσως, το πλέον μεγαλεπήβολο πολιτικό πλάνο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) έχουμε συνομολογήσει ένα συμβόλαιο τιμής, που εμπεριέχει ρήτρες εγγύησης για όλα τα παιδιά μας, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους για δωρεάν και υψηλής ποιότητας προσφοράς υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, φροντίδας, διατροφής και κατοικίας.

Η διαχρονική και έντονη προσπάθεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οδήγησε στην υιοθέτηση των εισηγήσεων μας και τη συμπερίληψη τους εντός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (European Social Fund Plus+),  ως μέρος του Μακροοικονομικού Πλαισίου 2021-27 (Multiannual Financial Framework 2021-2027). Η σπουδαιότητα αυτής της κίνησης έγκειται στο ότι εάν στηριχτεί από το Συμβούλιο, τότε θα συμπεριληφθεί ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό ύψους 5.9 δις, μαζί με ρήτρα εφαρμογής των προνοιών, από τα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να διαθέσουν το ελάχιστον 5% του ESF+ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να στηριχθεί και από τις Κυβερνήσεις των κρατών – μελών κατά την διάρκεια των συζητήσεων για το ESF+. Η πρόταση των  Σοσιαλιστών για το Συμβόλαιο Εγγυήσεων για τα παιδιά, αναμένουμε ότι θα υποστηριχθεί και από την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Να θυμίσουμε, ότι μετά από πρόταση της ΕΔΕΚ, εφαρμόστηκε η άδεια πατρότητας στον τόπο μας,  ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το Κοινοβούλιο για:

·       Επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς.

·       Καθολική πληρωμή των 2 εβδομάδων γονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους γονείς.

·       Αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου και θερινού σχολείου σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής ανταγωνιστικής κοινωνίας.

·       Προσαρμογή των ωραρίων των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων γονιών.

·       Να εξεταστεί από την πολιτεία η δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τάξεις νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ώστε τα παιδιά των εργαζομένων  να  τυγχάνουν  ασφαλούς φύλαξης.

·       Παραχώρηση κινήτρων στους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για υιοθέτηση φιλικών πρακτικών για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής  ζωής όπως ευέλικτα ωράρια εργασίας, πληρωμένη γονική άδεια και πλήρη ωφελήματα για τους εργαζόμενους γονείς.

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2020

You may also like