ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η υποστελέχωση θέτει σε κίνδυνο την επιστημονική αξιοπιστία και την οικονομική βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες. Αφενός η υποστελέχωση λόγω της μαζικής φυγής γιατρών και αφετέρου η υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε διάφορα τμήματα, θέτουν σε κίνδυνο την επιστημονική αξιοπιστία και την οικονομική βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην προσφορά των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δημόσια νοσηλευτήρια την φέρουν:

  1. Το Υπουργείο Υγείας που δεν φρόντισε να αναβαθμίσει τα δημόσια νοσηλευτήρια και να τα καταστήσει επιστημονικά και οικονομικά βιώσιμα πριν από την αυτονόμησή τους, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία και όπως πολλές φορές η ΕΔΕΚ είχε υποστηρίξει.
  2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ το οποίο εδώ και 2,5 χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ουδέν έπραξε για την αναβάθμισή τους σε εξοπλισμό και σε δημιουργία νέων κλινικών για να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση ή τις ανάγκες των ασθενών. Ένδειξη της αποτυχίας του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και το γεγονός ότι αδυνατεί να τιμολογήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς το ΓεΣΥ με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων τα οποία καλείται ο φολογούμενος πολίτης να καλύψει μέσα από τις κρατικές ενισχύσεις.
  3. Ο ΟΑΥ ο οποίος με τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ και κυρίως του πλαισίου λειτουργίας των προσωπικών γιατρών υποβοηθά τη μαζική φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και ουσιαστικά συμβάλλει στην υποστελέχωση τους.

Το φάσμα κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι πια ορατό και η επιστημονική, διοικητική αλλά και πολιτική ευθύνη θα ανήκει σε όλους αυτούς που άμεσα ή έμμεσα υποστήριξαν την λανθασμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ για εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς του ασθενείς αλλά και προς το επίπεδο της προσφερόμενης υγείας που το κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια να προωθεί τη σωστή και αξιόπιστη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2020

You may also like