ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Τουρκία θα αξιοποιήσει την άτυπη Πενταμερή για να αποφύγει τις κυρώσεις από την ΕΕ

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ.ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου για το κυπριακό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την κάθοδο της κ. Λουτ και τη θέση της ΕΔΕΚ για όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, κυρίως της επεκτατικής προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, της έναρξης εποικισμού της Αμμοχώστου αλλά και των προκλητικών ενεργειών όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το αίτημα το οποίο συστηματικά προβάλλεται και από το κατοχικό καθεστώς για την λύση των δύο κρατών, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να αποδεχθεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης.

Οι λόγοι είναι δύο ꓽ

  • Ο ένας λόγος είναι ότι από πλευρά της Τουρκίας θα αξιοποιηθεί για να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε κυρώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. και το δεύτερος γιατί
  • Η εμπειρία του Κραν Μοντανά επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους διαδικασίες εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους όσον αφορά την φύση του κυπριακού και κυρίως την παγίωση της διολίσθησης ότι το κυπριακό είναι ένα πρόβλημα διακοινοτικής διευθέτησης. Και δεν είναι τυχαίο που η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται σε επίπεδο κοινότητας.

Επειδή τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα διατείνονται για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, από την πλευρά της ΕΔΕΚ, τίθεται ένα συγκεκριμένο ερώτημα το οποίο δεν το απαντούν. Γιατί παρασιωπούμε και δεν αξιοποιούμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 13ης Μαΐου του 1983, η οποία ζητά, όσον αφορά την διαδικασία, κατά προτεραιότητα σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό για να συζητηθείꓽ

  • η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων,
  • η επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας,
  • ο επαναπατρισμός των εποίκων και
  • η κατάργηση των εγγυήσεων

Αυτό δεν είναι απόφαση του ΟΗΕ; Γιατί εμείς οι ίδιοι την έχουμε ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων; Γιατί δεν ζητούμε από τον Γενικό Γραμματέα να ενεργοποιήσει αυτήν την απόφαση ως όφειλε;

Λυπούμε πραγματικά να παρατηρήσω το εξής. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε μια διαδικασία στην βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των έξι σημείων. Όταν τα περισσότερα από τα έξι σημεία βρίσκονται σε αντίθεση με αποφάσεις, με ψηφίσματα και με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Όπου στην ουσία εμείς νομιμοποιούμε την εκτροπή του κυπριακού και κυρίως την υπονόμευση των αποφάσεων.

Ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο, κατ’ επανάληψη έχω ζητήσει στο Εθνικό Συμβούλιο, να ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα να δοθεί το συγκεκριμένο πλαίσιο γραπτώς, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις όσον αφορά το περιεχόμενο και την διατύπωση.

Από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι στην διαπραγμάτευση ενός τόσου σοβαρού ζητήματος ακόμα και το κόμμα ακόμα και η κάθε λέξη έχει την δική της σημασία. Πολύ περισσότερο αυτό έπρεπε να είχε ζητηθεί από την αρχή όπως είχαμε ζητήσει από την πλευρά της ΕΔΕΚ, δεδομένου ότι ακόμα ότι και τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο είχαν διαφωνίες, ποιο ήταν το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα. Αυτό της 3ης Ιουνίου στον δείπνο το οποίο υπήρξε στο Κρανς Μοντανά ή της 4ης Ιουλίου το οποίο είχε δώσει ο κύριος  Άϊντα».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2020 

You may also like