ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Τουρκία παραμένει προβληματική στον τομέα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ανακοίνωση Τύπου για Συμμετοχή του Χρήστου Ιακώβου, Συμβούλου του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το Κυπριακό και τα Διεθνή Ζητήματα, σε τηλεδιάσκεψη του PES

Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του δικτύου εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) με θεματολογία: α) η κατάσταση στις ΗΠΑ β) η τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία και γ) οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Στην τηλεδιάσκεψη εκ μέρους της ΕΔΕΚ συμμετείχε ο Σύμβουλος του Προέδρου του κόμματος για το Κυπριακό και για Διεθνή Ζητήματα, Χρήστος Ιακώβου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Ιακώβου έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Παρά το ότι η Τουρκία βρίσκεται από το 2005 σε διαδικασία ενταξιακού διαλόγου με την ΕΕ εντούτοις δεν επιδεικνύει την αναγκαία πρόοδο για να δικαιολογεί αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία παραμένει προβληματική στον τομέα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε απάντηση, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε τον Ιούνιο του 2018 ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν παγώσει ουσιαστικά. Εντούτοις, η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν έδειξε καμία διάθεση για ουσιαστική αλλαγή. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αυξήσει επικίνδυνα την επιθετική της πολιτική έναντι των γειτόνων της. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αναγκαστεί η Άγκυρα να συμμορφωθεί».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2020

You may also like

κοαγ

ΓΕΣΥ