ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου από μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση για την ουσιαστική ακύρωση της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη.

Αυτό ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου που ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποτροπής των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα της ακύρωσης, σε μεγάλο βαθμό, του θαλάσσιου τουρκικού τόξου της Ανατολικής Μεσογείου ή της «Γαλάζιας Πατρίδας» όπως το ονομάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.

Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντίθετα θα πρέπει να είναι η αρχή για την ενίσχυση μίας συγκεκριμένης πολιτικής η οποία να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, να εμπλέκει άλλες ισχυρές, ευρωπαϊκές χώρες, τα συμφέροντα των οποίων συγκλίνουν με τα δικά μας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος, Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενδεχομένως των μελλοντικών τουρκικών προκλήσεων που θα υπάρξουν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Αυγούστου 2020

You may also like

ΕΔΕΚ ΕΥΧΕΣ

αγρότες

ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ

Κυπριακή Οικονομία