ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με κατά προτεραιότητα συζήτηση τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού

 

Μετά από την εμπειρία του Κρανς Μοντανά γίνεται αντιληπτό πως η επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης διαδικασίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Σε ότι αφορά το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, θυμίζουμε πως αρκετά από τα σημεία του αντιβαίνουν στο περιεχόμενο των αποφάσεων και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου καθώς της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εξάλλου το περιεχόμενο του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα υπήρξε αντικείμενο διαφωνίας ακόμα και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου. Από τη στιγμή που κάποιοι μεταξύ τους διαφωνούν για το ποιο είναι το πραγματικό του περιεχόμενο, πώς μπορούν να το αναγάγουν σε ευαγγέλιο και αποκλειστική βάση για συνέχιση των συνομιλιών;

Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως θα ήταν μέγα σφάλμα η Κυπριακή Δημοκρατία να εμπλακεί σε οποιαδήποτε άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για διερεύνηση επανέναρξης του διαλόγου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει την επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με κατά προτεραιότητα συζήτηση τη διεθνή πτυχή του προβλήματος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2020

You may also like