ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η έναρξη διαλόγου Ελλαδος -Τουρκίας πρέπει να προϋποθέτει την αποχώρηση ΟΛΩΝ των πολεμικών και ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας από την ΑΟΖ Ελλάδος -Κύπρου. Αναμένουμε ανασκευή των σχετικών δηλώσεων Πομπέο

Η έναρξη διαλόγου Ελλαδος -Τουρκίας πρέπει να προϋποθέτει την αποχώρηση ΟΛΩΝ 

Oι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περί αποχώρησης στρατιωτικών στοιχείων για την έναρξη διαλόγου λογικά δεν πρέπει να αφήνουν ικανοποιημένες Λευκωσία και Αθήνα.

Θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι, πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας διαλόγου, θα πρέπει να αποχωρήσουν ΟΛΑ τα πολεμικά και ερευνητικά πλοία της Τουρκίας από την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου και η Τουρκική Κυβέρνηση να δηλώσει με σαφήνεια την προσήλωση της στην συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία χωρίς να προηγηθεί αυτό που έχουμε επισημάνει πιο πάνω, εγκυμονεί κινδύνους είτε κεφαλαιοποίησης κερδών από την Τουρκία στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής της είτε η Ελλάδα -η οποία δεν θα προχωρήσει σε παραχωρήσεις -να θεωρηθεί και αδιάλλακτη.

Κάτι τέτοιο θα δώσει την δυνατότητα σε τρίτους να παρεμποδίσουν την λήψη κυρωτικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας.

Ως ΕΔΕΚ αναμένουμε ακόμη πως μέσα από την αποψινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών θα έχουμε ανασκευή των σχετικών δηλώσεων Πομπέο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 Σεπτεμβρίου 2020, Λευκωσία

You may also like