ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΔΕΚ επέμενε και επιμένει σε αναστολή δόσεων και παγοποίηση τόκων

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας οφείλουμε να επαναλάβουμε το αυτονόητο: η αναστολή των εργασιών αυτοεργοδοτούμενων και επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης για λόγους ανωτέρας βίας. Ως εκ τούτου η ευθύνη για την αδυναμία καταβολής των δόσεων των δανείων τους και άλλων οφειλών δεν είναι δική τους ευθύνη, αλλά αποτέλεσμα της κρίσης που οδήγησε σε αναστολή των εργασιών τους και μείωση των απολαβών τους.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που η ΕΔΕΚ αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή να πείσει όλα τα κόμματα να υιοθετήσουν τις προτάσεις και την τροπολογία της ώστε να μην επιβαρυνθούν για ακόμα μία φορά οι πολίτες, αλλά κανένα κόμμα δεν τις υιοθέτησε. Ειδικότερα, προτείναμε:

  1. Ήδη από τις 14 Μαρτίου, γραπτώς, με επιστολή στην κυβέρνηση, αναστολή των οφειλών και δόσεων για συγκεκριμένη περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι οφειλές και οι δόσεις να μην επιβαρύνονται με τόκους ή επιβαρύνσεις.
  2. Οι τράπεζες οικειοθελώς να παγοποιήσουν τους τόκους.
  3. Αν δεν γίνει αυτό αποδεκτό, να καταβάλει το κράτος τους τόκους για τους 9 μήνες αναστολής των δόσεων, είτε απευθείας προς τις τράπεζες είτε δια μέσου των δανειοληπτών ως ελάχιστο μέτρο στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων.
  4. Το συγκεκριμένο ποσό των τόκων για το 9μηνο της αναστολής να μην κεφαλαιοποιηθεί ούτε και να υπάρξει ανατοκισμός, αλλά να προστεθεί ως ξεχωριστό ποσό στο δάνειο και να αποπληρωθεί στο τέλος.

Η προσπάθεια κάποιων να πείσουν τους πολίτες πως η χθεσινή νομοθεσία ψηφίστηκε προς όφελός τους, είναι μία απέλπιδα προσπάθεια για να δικαιολογήσουν τις ευθύνες τους για τη μη υιοθέτηση των εναλλακτικών προτάσεων που έγκαιρα καταθέσαμε αλλά δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν υποστήριξε.  

Μάλιστα οι πιο πάνω προτάσεις τέθηκαν και στην τηλεδιάσκεψη της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 20 και 21 Μαρτίου 2020. Καλούμε τον Πρόεδρο της Βουλής να δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο της τηλεδιάσκεψης ώστε να δουν οι πολίτες τι πρότεινε το κάθε κόμμα και ποια επιχειρηματολογία πρόβαλε.

Η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα Δίπλα στον Πολίτη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Μαρτίου 2020

You may also like