ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αποτρεπτική στρατηγική ενισχύει την ελληνική πλευρά

Η επανάληψη των προσφάτων δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη περί αποφυγής στρατιωτικοποίησης των διαφορών με την Τουρκία αποτελεί την πλέον κατηγορηματική επιβεβαίωση της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα στρατηγικής επίλυσης του εθνικού μας θέματος.

Δυστυχώς, η μέχρι τώρα στρατηγική μας έχει εναποθέσει τις ελπίδες επίλυσης του προβλήματος αποκλειστικώς στην ψευδαίσθηση πως τόσο ο εμπλεκόμενος διεθνής παράγοντας όσο και ο ΟΗΕ θα ερμηνεύσουν το διεθνές δίκαιο όχι με κριτήριο τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες αλλά στη λογική αντικειμενικών αρχών «διεθνούς νομιμότητας» και την «καλή διάθεση» του κατακτητή.

Με αυτό τον τρόπο, αντί το διεθνές δίκαιο να ενισχύει την ελληνική πλευρά, οι λανθασμένες εκτιμήσεις για τον ρόλο του στις διακρατικές σχέσεις προκάλεσαν σταδιακά την αποδυνάμωσή της και την εγκατάλειψη πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων, όπως η αποτρεπτική στρατηγική μέσα από την ενίσχυση της άμυνας και της γεωστρατηγικής μας.

Η δημόσια διαπίστωση αυτής της αδυναμίας από τον ίδιο τον Πρόεδρο δημιουργεί κίνητρα στην Τουρκία και στους διεθνείς διαμεσολαβητές για πιέσεις σε βάρος μας, αφού εκπέμπεται το μήνυμα ότι είμαστε αδύναμοι και η υποχωρητικότητα μας είναι άνευ ορίων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2020

You may also like