ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αποτρεπτική ισχύς είναι που θα επιφέρει και την ειρήνη αλλά και την μείωση της τουρκικής αδιαλλαξίας

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από τα θέματα της Άμυνας και με δεδομένη την μη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διαμόρφωση μίας κοινής πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας και με την αξιοποίηση και εμπλοκή και άλλων χωρών που τα συμφέροντά τους στην περιοχή συμπίπτουν.

Η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου πρέπει να στηριχθεί σε 3 πυλώνες:

  1. Τον πολιτικό, με συγκεκριμένες δράσεις στην ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.
  2. Τον ενεργειακό, με στόχο την ολοκλήρωση του ενεργειακού μας προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που σήμερα λόγω της πανδημίας έχουν εμφανιστεί.
  3. Οι δύο αυτοί πυλώνες για να αποκτήσουν αξιοπιστία, θα πρέπει να τύχουν υποστήριξης από έναν αξιόπιστο στρατιωτικό πυλώνα ο οποίος να προσφέρει αναβάθμιση στην στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Για να μπορέσει αυτό να καταστεί αξιόπιστο και αποτελεσματικό, θα πρέπει:
  • Να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή ικανότητα και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.
  • Να επανενεργοποιηθεί το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
  • Να υπάρξει αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.

Η υποταγή και η παράδοση δεν είναι λύση. Είναι η καταστροφή του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποτρεπτική ισχύς είναι που θα επιφέρει την ειρήνη και που θα αποκλιμακώσει και θα μειώσει την τουρκική επεκτατική προκλητική συμπεριφορά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2020

You may also like