ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει παράθυρο ελπίδας για βελτίωση του νόμου των εκποιήσεων

Η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με τις δυο προτάσεις νόμου των εκποιήσεων που ψήφισε η Βουλή ανοίγει ένα παράθυρο για βελτίωση του νόμου των εκποιήσεων όπως αυτός τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 εις βάρος των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο δανειολήπτης θα έχει πια το δικαίωμα να προσφύγει στον Χρηματοικονομικό Επίτροπο και στη συνέχεια εάν ο Επίτροπος κρίνει ότι το αίτημά του είναι εύλογο να μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο για να αναστείλει τη διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου του.

Υπενθυμίζουμε ότι από πλευράς ΕΔΕΚ κατά τη ψήφιση του τροποποιητικού νόμου των εκποιήσεων τον Ιούνιο του 2018 είχαμε θέσει ως κόκκινη γραμμή με τροπολογία μας τη διασφάλιση του δικαιώματος του δανειολήπτη για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αναστολή της διαδικασίας εκποίησης της ενυπόθηκης περιουσίας του στηριζόμενοι και σε σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η τροπολογία μας δυστυχώς καταψηφίστηκε για αυτό και ως ΕΔΕΚ καταψηφίσαμε τον τροποποιητικό νόμο των εκποιήσεων του 2018. Το ίδιο πράξαμε και το 2014 όταν ο νόμος αυτός πρωτοκατατέθηκε στη Βουλή μετά από απαίτηση της Τρόϊκας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2020

You may also like