ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για κάποιους το ΓεΣΥ έχει γίνει χρηματιστηριακό και όχι υπηρεσία κοινωνικής προσφοράς στους πολίτες

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται η προχειρότητα με την οποία αρμόδιοι φορείς για την εφαρμογή του ΓεΣΥ αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με τη σωστή εφαρμογή του:

  1. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι μέχρι πρόσφατα και πριν από τις δημόσιες τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ μιλούσαν για κρατικές εγγυήσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Σήμερα αναφέρονται σε κάλυψη ελλειμάτων στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ.
  2. Σύμφωνα με την νομοθεσία ο ΟΑΥ διαχειρίζεται τον σφαιρικό προϋπολογισμό ο οποίος προέρχεται από τις εισφορές όπως έχουν καθοριστεί με βάση τη νομοθεσία. Η οποιαδήποτε επιπλέον συνεισφορά του κράτους συνιστά κρατική ενίσχυση.
  3. Αυτή η κάλυψη των ελλειμάτων για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αναφέρθηκε ότι θα ισχύει για τα δύο πρώτα χρόνια. Μετά την εκπνοή του χρόνου αυτού σε περίπτωση ελλειμάτων τι θα γίνει;
  4. Ενώ οι πολίτες συνεισφέρουν στο ΓεΣΥ για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε περίπτωση καταβολής των εβδομήντα εκατομμυρίων για το 2020, οι πρόσθετες επιβαρύνεις του φορολογούμενου πολίτη θα φτάσουν τα τριακόσια εκατομμύρια.

Άρα πού βρίσκεται ο σφαιρικός προϋπολογισμός; Πώς διαχειρίζονται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη; Γιατί πρέπει να προκύπτουν ελλείματα μέσα από τη διαχείριση; Επειδή, προφανώς, δεν υπάρχει σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, σωστός προγραμματισμός, και ισχυρός εποπτικός έλεγχος.

Όλα αυτά οφείλονται στο ότι δυστυχώς για κάποιους το ΓεΣΥ έχει γίνει χρηματιστηριακό και όχι υπηρεσία κοινωνικής προσφοράς στους πολίτες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2020

You may also like