ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιβεβλημένη η αλληλεγγύη από την ΕΕ σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, σοσιαλιστών πρωθυπουργών και επιτρόπων μελών του PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα). Ειδικότερα η τηλεδιάσκεψη επικεντρώθηκε στα εξής:

1) Συντονισμός των ευρωπαίων σοσιαλιστών μέσω ενός κοινού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από τον Covid-19. Ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει τις ενισχύσεις που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων στήριξης. Η έμφαση αναπόφευκτα είναι στη διαχείριση της επόμενης μέρας. Γι’ αυτό και ομόφωνα οι συμμετέχοντες στηρίζουν την παραχώρηση 1,5τρισεκατομμύριων ευρώ, επιπρόσθετα των παροχών που έχουν ήδη εγκριθεί.

2) Τερματισμό της εικόνας της διαίρεσης στην Ευρώπη που βλάπτει όλες τις χώρες. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας, Norbert Walter-Borjans, για την στήριξη του κόμματός του στην έκδοση ευρωομολόγων τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον στην ΕΕ.

3) Αλληλέγγυα απάντηση στις επιθέσεις των αντιευρωπαϊκών κινημάτων και των ακροδεξιών καθεστώτων Ουγγαρίας και Πολωνίας που χρησιμοποιούν την κρίση για την προώθηση αυταρχικών πολιτικών.

Την ΕΔΕΚ στην τηλεδιάσκεψη εκπροσώπησε η Αναπληρωτής Πρόεδρος, Μαρία Βασιλειάδου. Η κ. Βασιλειάδου τόνισε την ανάγκη διοχέτευσης παροχών από την ΕΕ προς τα κράτη. Ειδικότερα σημείωσε πως είναι η ώρα των παροχών και όχι των δανείων. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο για κοινωνική συνοχή. Αυτό θα αποτελέσει και την καλύτερη απάντηση στους ευρωσκεπτικιστές και σε όσους εκμεταλλεύονται αυτή την κρίση για προώθηση αλλότριων σκοπών.

Επίσης η κ. Βασιλειάδου τοποθετήθηκε και για την νέα καταδικαστέα επεκτατική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τόνισε ότι η στήριξη και η αλληλεγγύη των αδερφών κομμάτων σε θέματα κυριαρχίας των κρατών μελών είναι σημαντική και επηρεάζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του συνόλου της ΕΕ.  

Είναι η ώρα η ΕΕ να αποδείξει και στην πράξη πως είναι αλληλέγγυα απέναντι στα μέλη της, ειδικότερα σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την στήριξή της σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Απριλίου 2020

You may also like