ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εμμένουμε στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέλουμε για ακόμα μια φορά να διαβεβαιώσουμε τη σταθερή μας θέση ως προς την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης τόσο των αυτοτελώς εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Ο βασικός μας στόχος είναι η επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και η αποφυγή, ενδεχομένως, πρόσθετων επιπτώσεων.

Όπως τονίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την πλευρά της ΕΔΕΚ η προσπάθεια μας μέσα από τις τροπολογίες που καταθέσαμε επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

1.    Η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων σε πλαίσιο ισότητας και στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να μην δίνεται η δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης οποιασδήποτε από αυτής. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των προτάσεων μας περιλαμβάνεται η παραχώρηση δανείων μέχρι 50χιλ ευρώ  να είναι χωρίς την υποχρέωση εξασφάλισης με ενυπόθηκη ακίνητο και με συμμετοχή του κράτους με εγγύηση σε ποσοστό 85% και 15% από την τράπεζα. Για δάνεια πέραν των 50χιλ να απαιτείται εξασφάλιση με ενυπόθηκο ακίνητο και το κράτος να αναλάβει το 100% της εγγύησης στου δανείου.

2.    Αναφορικά με τον τρόπο δανειοδότησης από τις τράπεζες να απαλειφθούν πρόνοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυθαιρεσίες όπως:

I.          Να επιλέγουν σε ποιους θα δώσουν το δάνειο με εγγύηση ακινήτου και σε ποιους όχι.

II.          Να μην μπορούν το συγκεκριμένο δάνειο να το πωλήσουν σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και

III.          Σε περίπτωση ΜΕΔ από τη στιγμή που το κράτος θα αναλάβει την κάλυψη του δανείου στο 100% να μεταφέρονται τα δικαιώματα του ενυπόθηκου ακινήτου στο κράτος.

3.    Μέσα από τα πιο πάνω εκτιμούμε ότι θα προστατεύσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον φορολογούμενο πολίτη ο οποίος στο τέλος θα κληθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, να καλύψει τα οποιαδήποτε ποσοστά των εγγυήσεων θα καταβληθούν στις τράπεζες μέσα από τις φορολογίες που θα επιβληθούν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 18 Μαΐου 2020

You may also like