ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εισαγωγή του πολυασφαλιστικού, παραβίαση της Αρχής της Ισότητας, αμοιβές σε γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι, εξόφθαλμη παραβίαση νομοθεσίας

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για συμβάσεις ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια-ΓεΣΥ

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας της Βουλής ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση ενός αυτεπάγγελτου θέματος που ως ΕΔΕΚ έχουμε εγγράψει και αφορά τις συμβάσεις τις οποίες ο ΟΑΥ έχει υπογράψει με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη βάση της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω πως ως ΕΔΕΚ από το 1969 παλεύουμε για την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλους τους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά έχουμε διαπιστώσει ότι από πλευράς Υπουργείου αλλά κυρίως από πλευράς ΟΑΥ προωθείτε η εφαρμογή κατά παράβαση της νομοθεσίας με τέτοιο τρόπο ώστε είτε υποδηλώνει ανεπάρκεια είτε δηλώνει δυστυχώς σκοπιμότητα.

Συγκεκριμένα επιχειρείται μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με ιδιωτικά νοσηλευτήρια να εισαχθεί το πολυασφαλιστικό σύστημα και μάλιστα να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων νοσηλείας το ΓεΣΥ και μόνο ένα μικρό μέρος η ασφάλεια. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, τους προνομιούχους που την ώρα που θα χρειαστούν την άμεση επέμβαση θα αξιοποιούν την ασφάλεια τους και τους μη προνομιούχους που είναι στο ΓεΣΥ που θα τύχουν περίθαλψης όποτε θα υπάρξει διαθέσιμος χρόνος ή διαθέσιμη κλινική.

Την ίδια στιγμή επιχειρείται να δημιουργηθεί συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, δεδομένου ότι η ίδια η ιατρική πράξη από πλευράς του ΟΑΥ θα καλύπτεται με διαφορετική τιμολόγηση, ανάλογα με το νοσηλευτήριο. Για παράδειγμα μπορεί στο ένα το νοσηλευτήριο να καλύπτεται με 1000 ευρώ, στο άλλο με 1200 ευρώ και στο άλλο με 1500 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό παραβιάζει την Αρχή της ισότητας και της σύμβασης με τον ΟΑΥ.

Έχει επιβεβαιωθεί ότι κατά παράβαση πάλι της νομοθεσίας προχωρούν σε αμοιβές σε γιατρούς οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ με έμμεσο τρόπο, διαμέσου του νοσηλευτηρίου στο οποίο ασκούν την ιατρική τους.

Όπως είναι φυσικό όλα αυτά αφενός μεν οδηγούν σε μια μορφή απαξίωσης του ΓεΣΥ αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι στην ουσία προβαίνει ο ΟΑΥ δυστυχώς με την κάλυψη από πλευράς του Υπουργείου σε σπατάλη χρημάτων που είναι οι εισφορές του φορολογουμένου πολίτη.

Θα ήθελα να επισημάνω δύο στοιχεία :

  • Από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε ζητήσει από πλευράς του ΟΑΥ να δοθούν στην Βουλή οι γνωματεύσεις των νομικών τους συμβούλων που έχουν πιστοποιήσει ότι τα συγκεκριμένα συμβόλαια είναι νόμιμα, ότι είναι εντός της νομοθεσίας για να προχωρήσει η υπογραφή τους. Μέχρι στιγμής ενώ τα έχουμε ζητήσει κατά επανάληψη αυτά τα στοιχεία δεν μας έχουν κατατεθεί.
  • Έχουμε ζητήσει από πλευράς του Υπουργείου Υγείας να μας δώσει την γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας για το γεγονός ότι ο Υπουργός τον περασμένο Φλεβάρη υπέγραψε αυτό το μνημόνιο, αν είχε όντως την νομική συγκατάθεση της νομικής υπηρεσίας ότι αυτό το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία. Ούτε και αυτό ακόμη το έχουμε πάρει.

Και όπως καταλαμβάνετε με βάση την νομοθεσία όταν αρνούνται να παραθέσουν τέτοια στοιχεία στην Βουλή όταν ζητηθούν ή τα στοιχεία είναι παραποιημένα ή ενδεχόμενος είναι και λανθασμένα σκόπιμα, ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αυτή η στάση, αυτή η συμπεριφορά και από πλευράς Υπουργείου και από πλευράς ΟΑΥ είναι άκρως απαράδεκτη και είναι υποτιμητική και απαξιωτική για τον θεσμό της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι τα επόμενα βήματα για να σταματήσει αυτή η ιστορία με τον ΟΑΥ για να μην οδηγηθεί στο τέλος σε κατάρρευση του ΓεΣΥ ο Μ. Σιζόπουλος απάντησε:

Αντιλαμβάνεστε πως από την στιγμή που εμείς ως μηχανισμός ελέγχου έχουμε παρουσιάσει αυτά τα ζητήματα, η ελεγκτική υπηρεσία ουσιαστικά τα έχει επιβεβαιώσει.

Το επόμενο που απομένει είναι η ίδια η Κυβέρνηση να ζητήσει από την Γενική Εισαγγελία την γνωμάτευση και αν και εφόσον διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες ή υπάρχουν πειθαρχικά ή άλλου είδους αδικήματα, να διαταχθεί η συγκεκριμένη έρευνα για να μπορέσει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2020

You may also like