ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ

Με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με το μνημόνιο ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αποτελεί μια θετική εξέλιξη η οποία σαφώς θα ενισχύσει την προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν και δύο ζητήματα τα οποία δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες και θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν συγκεκριμένες διευκρινήσεις.

Το πρώτο ζήτημα είναι το θέμα της εγγύησης από πλευράς κράτους για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Αυτό θα έπρεπε πριν κατοχυρωθεί, να γίνει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα από την πλευρά του κράτους να προσφέρει τέτοια εγγύηση. Και αυτό δεδομένου ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση το απαγορεύει και στο τέλος αντιλαμβάνεστε ότι θα μείνουν όλα αιωρούμενα με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Και αυτό ακριβώς λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι και στην περίπτωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αυτή η κάλυψη των όποιων τυχών ελλειμάτων θα είναι μόνο για τα 5 χρόνια της λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Εδώ ακριβώς είναι που τέθηκε ακόμα ένα ζήτημα που είδαμε μερικές μέρες προηγουμένως όταν συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός του ΟΚΥΠΥ ότι τον 4ο χρόνο από την εφαρμογή του ΓεΣΥ προβλέπεται ο δημόσιος τομέας θα έχει ελλείματα που θα πλησιάζουν τα 140 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ως εκ τούτου τίθεται και εκεί ένα τεράστιο πρόβλημα ότι ο κίνδυνος πια αδυναμίας κάλυψης αυτών των ελλειμάτων να οδηγήσει και τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε πλήρη απαξίωση με όλους τους κίνδυνους που συνεπάγονται για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Γι’ αυτό οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν άμεσες απαντήσεις, τεκμηριωμένες και στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2020

You may also like