ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διεκδικούμε την επιστροφή του συνόλου των προσφύγων στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι η καλύτερη αφορμή για να υπενθυμίσουμε πως πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες. Το ποιος είναι πρόσφυγας και ποια δικαιώματα έχει καθορίζονται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967. Τα δικαιώματα των προσφύγων, δηλαδή των ατόμων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους, πόσο μάλλον από τους Κύπριους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν 117 χιλιάδες πρόσφυγες με νωπές τις μνήμες από τα όσα βίωσαν και, ακόμα βιώνουν, από την παράνομη τουρκική εισβολή.

Όσοι με ειλικρίνεια επιθυμούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων εκτοπισμένων, θα πρέπει να διεκδικούν την επιστροφή του συνόλου των προσφύγων στα σπίτια τους. Τα όποια σχέδια λύσης τα οποία κάτω από την ονοματολογία της ρατσιστικής ΔΔΟ οδηγούν στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον εθνοτικό και θρησκευτικό διαχωρισμό του λαού, τις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης, τη δημιουργία δύο διαφορετικών κρατιδίων και τέλος τη διχοτόμηση της Κύπρου ως προστάδιο επιβολής της τουρκικής επικυριαρχίας σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Κυπρίων εκτοπισμένων.

Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την προστασία των προσφύγων και κυρίως την διεκδίκηση της επιστροφής τους στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2020

You may also like