ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαμόρφωσης ενιαίας πανεθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου και ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ.Ε ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για την τουρκική προκλητικότητα και συνάντηση Μακρόν-ΠτΔ

Χαιρετίζουμε τη σταθερή θέση της Γαλλίας, τη στήριξή της υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ρητή αναφορά του Γάλλου Προέδρου σε ανάγκη επιβολής κυρώσεων προς όσους παραβιάζουν τα δικαιώματα ή απειλούν χώρες μέλη της ΕΕ, ανοίγει την προοπτική σε αυτό που ως ΕΔΕΚ εδώ και χρόνια ζητούμε: την επιβολή αναβαθμισμένων και κλιμακούμενων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει επιβεβαιώσει πλήρως τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΚ γύρω από τα θέματα της επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής της.

Δυστυχώς παρόλο που εδώ και χρόνια η ΕΔΕΚ προειδοποιούσε και ζητούσε τη διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής, Ελλάδας και Κύπρου, για την αντιμετώπιση του  τουρκικού επεκτατισμού, αυτό δεν προχώρησε. Κάποιοι μας χλεύαζαν για την πρότασή μας για ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος και άλλοι παρέμειναν σταθεροί στις ψευδαισθήσεις τους πιστώνοντας την Τουρκία με καλή θέληση και ότι θα κάμψουν την αδιαλλαξία της και θα ανοίξει η προοπτική για έναν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση του κυπριακού.

Η ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας πανεθνικής πολιτικής που θα αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και θα ενισχύει την αμυντική αποτρεπτική τους ισχύ, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2020