ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Όταν στις 24 Απριλίου 1915 συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και σκοτώθηκαν από τις Οθωμανικές Αρχές 250 Αρμένιοι, ξεκίνησε ο όλεθρος και οι συμφορές του Αρμενικού λαού ο οποίος μέχρι το 1918 μέτρησε ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιους που σκοτώθηκαν ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.

Η 24η Απριλίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία θυμίζοντας τη θηριωδία και τη συμφορά που υπέστησαν οι Αρμένιοι από το κίνημα των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων καταγράφεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα στην οποία προέβησαν οι Οθωμανικές Αρχές. Το ποινικό μητρώο της Τουρκίας συμπληρώνεται με το σφαγιασμό και τον εκτοπισμό χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας το 1919-1923, με το πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 και 1964 και φυσικά, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Το Κ. Σ. ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής προς όσους έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της τουρκικής βαρβαρότητας και παραμένει αλληλέγγυο στον ομοιοπαθή Αρμενικό λαό και ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μας Αρμένιους της Κύπρου, καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας, και κύρια εθνοτικής, που στόχο έχει την εξαφάνιση λαών και πολιτισμών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2020

You may also like