ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η διασύνδεση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 με την Κύπρο και την ΕΔΕΚ είναι άμεση και ιστορικά αποδεδειγμένη. Αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις του στρατοκρατικού χουντικού καθεστώτος στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο την περίοδο 1967-1974. Ενός καθεστώτος που επιβλήθηκε από τους Αμερικανούς με στόχο την εξυπηρέτηση των Αμερικανοατλαντικών γεωστρατηγικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου.

Οφείλεται, ακόμη, στους κύπριους φοιτητές, στα στελέχη και οπαδούς της ΕΔΕΚ η οποία αποτελούσε τη μόνη κυπριακή κομματική δύναμη που ενίσχυσε υλικά και ηθικά τους Έλληνες αντιστασιακούς κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας με τις πολύ στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) του Ανδρέα Παπανδρέου και με άλλες οργανώσεις. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που οι τοίχοι της Αθήνας είχαν διάσπαρτα συνθήματα με την υπογραφή της ΕΔΕΚ.

Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την αποκορύφωση της αντίδρασης του ελληνικού λαού εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής χούντας η οποία κατέλυσε τη δημοκρατία με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Αιχμή της λαϊκής αντίδρασης ήταν η φοιτητική νεολαία που διεκδικούσε Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.

Η τριήμερη εξέγερση του Πολυτεχνείου με την μαζική συμμετοχή του λαού της Αθήνας επιβεβαίωσε έμπρακτα ότι παρά τις φιέστες η χούντα δεν απέκτησε ποτέ λαϊκή αποδοχή.
Την ίδια στιγμή η βίαιη καταστολή της εξέγερσης απεκάλυψε για μια ακόμα φορά το ειδεχθές πρόσωπο του φασισμού και την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική συμπεριφορά των στρατοκρατών της Αθήνας, οι οποίοι στο βωμό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων στόχων ήσαν αδίστακτοι και κατέληξαν εθνοκτόνοι. Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο πως η χούντα είναι απόλυτα υπεύθυνη για την τραγωδία της Κύπρου, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε σήμερα επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί το κορυφαίο σύμβολο της αντίστασης ενάντια στο φασισμό, τη χούντα και τους συνοδοιπόρους της. Η ΕΔΕΚ έχει ως λάβαρο του αγώνα της το αντιχουντικό μήνυμα του Πολυτεχνείου και συνεχίζει άοκνα τον αγώνα απέναντι σε κάθε φασιστική, αντιδημοκρατική και ρατσιστική ενέργεια που στοχεύει στη φίμωση, την περιθωριοποίηση και την καταπίεση του ανθρώπου και των ελευθεριών του. Είναι γι’ αυτό εξάλλου που επιμένει σε μία αντιρατσιστική λύση που θα διασφαλίζει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2020

 

You may also like