ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια το 95,7% των Ελληνοκυπρίων εξέφρασε το αίτημά του για ένωση με την Ελλάδα μέσω της υπογραφής δελτίων που είχαν ως επικεφαλίδα το «Αξιούμεν Ένωσιν με την Ελλάδα». Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα τιμάμε την ιστορική αυτή επέτειο η οποία συνδέεται με τους αγώνες για διεκδίκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου για αυτοδιάθεση και ελευθερία.

Το μεγάλο ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που δήλωσαν μέσω του Δημοψηφίσματος υπέρ της Ένωσης αποδείκνυε την καθολικότητά του αλλά και τη σπουδαιότητά του ως η πρώτη προσπάθεια διεθνοποίησης του κυπριακού ζητήματος για αυτοδιάθεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το αίτημα για ένωση υπήρξε και η αιτία ανάπτυξης της τουρκικής πολιτικής για σχηματισμό του λεγόμενου τουρκικού θαλάσσιου τόξου στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποτραπεί ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Τουρκίας.

Η παλλαϊκή, λοιπόν, στήριξη αλλά και η διεθνοποίηση του κυπριακού ζητήματος αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στη σύγχρονη κυπριακή και ελληνική ιστορία την οποία η εθνική αξιοπρέπεια και ιστορική αυτογνωσία επιβάλλουν να γνωρίζουμε.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2020

You may also like