ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ 

ΟΜΑΔΕΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ

Η ιστορική επέτειος της απελευθέρωσης του Πενταδακτύλου στις 24 – 29 Απριλίου 1964, που είχε καταληφθεί από τους Τούρκους στασιαστές της ΤΜΤ και της ΤΟΥΡΔΥΚ, ήταν απότοκο της ηρωικής επιχείρησης των Κοκκινοσκούφηδων οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από την πολιτική καθοδήγηση του Ιδρυτή και Επίτιμου Πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, τις στρατιωτικές διαταγές του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Δώρου Ηλία και την καθοδήγηση του νόμιμου κράτους και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Οι «Λόχοι Λυσσαρίδη» παρέδωσαν τον απελευθερωμένο Πενταδάκτυλο στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, απάλλαξαν  τα χωριά της περιοχής από την τουρκική τρομοκρατία και ματαίωσαν την τουρκική προσπάθεια για διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Το κόκκινο μπερέ που φορούσαν το είχε διαλέξει ο ίδιος ο πολιτικός ηγέτης του «Λόχου Ορεινών Καταδρομών», γι’ αυτό και έμειναν στην ιστορία με το όνομα «Κοκκινοσκούφηδες». Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Βάσος Λυσσαρίδης «εγώ επέλεξα το χρώμα του μπερέ των εθελοντών του Λόχου των Ορεινών Καταδρομών, των Κοκκινοσκούφηδων, γιατί το φορούσαν στις δύσκολες και ηρωικές πολεμικές επιχειρήσεις τους οι κομάντος του Ελληνικού μας Στρατού».

Σε ένα από τα ποιήματά του, ο Βάσος Λυσσαρίδης γράφει:

«Φλογερό κόκκινο η καρδιά, έτοιμη για θυσίες,

κόκκινο το σκουφί, το χρώμα της ελπίδας».

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2020

You may also like