ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ. Σ. ΕΔΕΚ για τη μαύρη επέτειο της δεύτερης εισβολής

Η πόλη του Ευαγόρα και του Ονήσιλου παραμένει για 46 χρόνια βουβή περιμένοντας την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της. Η ιστορική έρευνα έχει ήδη καταγράψει την εγκληματική απουσία οργάνωσης και οχύρωσης που επέτρεψε στον κατοχικό στρατό να προχωρήσει και να καταλάβει το σύνολο της πόλης της Αμμοχώστου.

Από τον Αύγουστο του 1974 έως σήμερα το θέμα της Αμμοχώστου έχει τύχει εγκληματικά πρόχειρης διαχείρισης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη παραδοχή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη για το ότι οι στόχοι της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Η αντιμετώπιση της Αμμοχώστου ως Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και η ένταξη της επιστροφής της Αμμοχώστου στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αγνοώντας τη Συμφωνία Κυπριανού – Nτενκτάς και το ψήφισμα 550, αποτελούν ολέθρια λάθη τακτικής. Λάθη που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου αλλά αντίθετα διευκολύνουν τους τουρκικούς στόχους για τον εποικισμό της.

Για να «οχυρωθεί» το θέμα της Αμμοχώστου με τρόπο ώστε να κατοχυρώνεται η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της χρειάζεται να τερματιστεί η ηττοπάθεια και οι συνεχείς υποχωρήσεις.

Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μια νέα διεκδικητική πολιτική αξιοποιώντας τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2020

You may also like