ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Η ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες της αντιχουντικής δράσης και στα θύματα της χουντικής θηριωδίας

Αναμφίβολα η επιβολή της δικτατορίας την 21η Απριλίου του 1967 στην Ελλάδα και η επταετής επιβίωσή της δεν αποσκοπούσε στην επιβολή της συνταγματικής τάξης στην Ελλάδα, όπως η Χούντα πρόβαλλε, αλλά στην προώθηση και υλοποίηση των νατοϊκών διχοτομικών σχεδίων σε βάρος της Κύπρου.

Στην Κύπρο οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή μέσα από την ίδρυση της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΕΑΔΕ) η οποία προέβαινε σε συστηματική αντιχουντική δράση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυτών της ΕΑΔΕ και όσων αγωνίστηκαν εναντίον της Χούντας, ίδρυσαν το 1969 την ΕΔΕΚ.

Ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος υπήρξε και εκ των ιδρυτών της ΕΑΔΕ, εξήγησε πώς η ύπαρξη της Χούντας αποτέλεσε έναν από τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της ΕΔΕΚ:

«[…] Ο αγώνας για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οδηγεί στην ίδρυση της ΕΔΕΚ, γιατί πιστεύαμε ότι από τη Χούντα ήταν δυνατό να προκύψει η καταστροφή της Κύπρου. Το είπαμε ανοικτά στα συνέδρια και στις διασκέψεις μας, ότι, δηλαδή η Χούντα δεν ήταν μόνο για τον Ελληνικό λαό, αλλά είναι δυνατό να αποτελέσει το φέρετρο της κυπριακής υπόθεσης […]».

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία τα οποία κορυφώθηκαν με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ηςΙουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου επιβεβαίωσαν τους φόβους του ιδρυτή της ΕΔΕΚ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΕΔΕΚ η οποία πρωταγωνίστησε στον αγώνα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες της αντιχουντικής δράσης και στα θύματα της χουντικής θηριωδίας, σε όσους πάλεψαν ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς, σε όσους βασανίστηκαν γιατί διεκδίκησαν το αυτονόητο: Λευτεριά και Δημοκρατία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Απριλίου 2020

You may also like