ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για 43 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου

Η «γνώριμη φωνή» του είναι αρκετή για να πλημμυρίσει με δέος την καρδιά του κάθε ενός από εμάς κάθε φορά που η μνήμη φέρνει στο μυαλό τον Μακάριο. Αυτή την χαρισματική και ηγετική φυσιογνωμία, η φήμη της οποίας ξεπέρασε τα γεωγραφικά σύνορα της Κύπρου και παραμένει συνυφασμένη με την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Παρά τα 43 χρόνια από το θάνατο του Μακαρίου, οι διδαχές του αποτελούν την μεγαλύτερη παρακαταθήκη στα χέρια κάθε Κύπριου πολιτικού. Από αυτές ξεχωρίζει η τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977 όπου ανάμεσα σε άλλα είπε:

«Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».

Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε Κύπριο πολιτικό να εισακούσει την έκκληση του Μακαρίου για την έναρξη ενός μακροχρόνιου και δύσκολου αγώνα ο οποίος θα πρέπει να καταλήγει σε τερματισμό της κατοχής, εξεύρεση λύσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι κάτοικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια, πολιτικά και ανθρώπινα, δικαιώματα.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ σε αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα δηλώνει παρόν, μέχρι να έρθει η αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα στρατεύματα της κατοχής, μέχρι όλοι οι πρόσφυγες να μπορούν να επιστρέψουν χωρίς περιορισμούς στην πατρώα γη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2020

You may also like

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ