ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΔΕΚ ΓΙΑ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Γιορτάζουμε φέτος την λαμπρή επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 μέσα σε συνθήκες οι οποίες προσφέρονται για προβληματισμό αλλά και για συνειδητοποίηση του μεγαλείου των αγωνιστών, που αψηφώντας τις απειλές, τους κινδύνους και την υπεροχή των αποικιοκρατών, αγωνίστηκαν και αυτοθυσιάστηκαν για την πολυπόθητη ελευθερία.

Οι νεαροί αγωνιστές με τα πενιχρά μέσα που είχαν και χωρίς να φοβούνται την βαρβαρότητα των Βρετανών, αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού. Ο πρωταρχικός και καθολικός στόχος της ένωσης δεν επιτεύχθηκε αλλά η ελευθερία κερδήθηκε με αίμα ηρώων και κληροδότησε την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως το πολυτιμότερο διπλωματικό μας όπλο.

Η τόλμη και η οργάνωση των αγωνιστών ταπείνωσαν τους κατακτητές και απέδειξαν πως η ελπίδα και ο πόθος για ελευθερία δεν δαμάζονται. Γι’ αυτό και πολλοί από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ εντάχθηκαν μετά στους Λόχους Ορεινών Καταδρομών του Βάσου Λυσσαρίδη, συμμετείχαν στην ίδρυση της ΕΔΕΚ, αντιστάθηκαν στη Χούντα και στο πραξικόπημα και ακολούθως στον Τούρκο κατακτητή.

Το καλύτερο μνημόσυνο προς τους αγωνιστές του 1955-1959 είναι να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κρατήσουμε ζωντανό τον αγώνα κατά της τουρκικής κατοχής μέχρι την αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Απριλίου 2020

You may also like