ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να εξετάζεται πώς τα παιδιά τις βιώνουν και σε ποιο βαθμό τις κατανοούν

ΕΔΕΚ για Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων Παιδιού

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού επιβάλλει η προσοχή μας να στραφεί προς το πώς τα παιδιά βιώνουν τον εγκλεισμό και τα μέτρα τα οποία αποφασίζονται για περιορισμό της πανδημίας. Χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πώς:

  • μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες,
  • οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία επηρεάζουν τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες που βρίσκονταν ήδη στο όριο της φτώχιας ή μειώθηκαν τα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας. Χρειάζεται να εξεταστεί κατά πόσον έχουν όλα τα παιδιά αξιοπρεπή διαβίωση και πρόσβαση στα κατάλληλα μέσα και υποδομές (διαδίκτυο, ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.ά.) για να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την τηλεκπαίδευση.

Η εισήγησή μας είναι πριν από την λήψη οποιωνδήποτε μέτρων που αφορούν τα παιδιά, να ακούγεται η ίδια η άποψη των παιδιών. Δεν γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να εξετάζεται πώς τα παιδιά τις βιώνουν και σε ποιο βαθμό τις κατανοούν. Δεν πρέπει να περιμένουμε την διαμαρτυρία των παιδιών και έπειτα να προχωρούμε σε διορθωτικές κινήσεις.

Πέρα από τα πιο πάνω,  χρειάζεται να ξεκινήσει σε παγκύπρια βάση εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για άμεση καταγγελία των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Καλούμε εκ νέου το κράτος να υιοθετήσει τις προτάσεις μας για:

  • Αποδοχή των ανώνυμων καταγγελιών για όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση.
  • Εφαρμογή του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε την έμφαση που χρειάζεται επιτέλους να δοθεί στην ειδική εκπαίδευση και στα παιδιά με αναπηρίες. Η μέθοδος της συμπερίληψης πρέπει να εξεταστεί σοβαρά καθώς επίσης και η ενίσχυση των σχολικών μονάδων με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομή ώστε η συμπερίληψη να γίνει άμεσα και με θετικά αποτελέσματα στα παιδιά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2020

You may also like