ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ασαφές το πλαίσιο δανειοδότησης μέσω του νέου πακέτου στήριξης

Παρά το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα του πακέτου στήριξης των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις, όπως προκύπτει και από τη σημερινή ενημέρωση που είχαμε από τον Υπουργό Οικονομικών, το κρίσιμο σημείο, που είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με τον δανεισμό, παραμένει ασαφές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπεται στις τράπεζες να καθορίζουν το πλαίσιο δανειοδότησης, αφήνοντας έτσι τους δανειολήπτες απροστάτευτους απέναντι σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη αυθαιρεσία. Συγκεκριμένα:

  • Οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν σε ποιους δανειολήπτες θα παραχωρούν το δάνειο έναντι ακινήτου ως υποθήκη και σε ποιους όχι.
  • Σε ποιους θα μπορούν να προχωρούν σε πώληση του δανείου τους σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και στη συνέχεια σε εκποίηση σε περίπτωση όπου το δάνειο θα καταστεί μη εξυπηρετούμενο.
  • Θα μπορούν να καθορίζουν το ύψος του επιτοκίου το οποίο θα ανέρχεται μέχρι και 4,25% που είναι αρκετά υψηλό για τα σημερινά δεδομένα.

Το ψηλό επιτόκιο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τον φορολογούμενο πολίτη, δεδομένου ότι μέχρι και το 4ο έτος θα καλύπτεται μέχρι και 3,5% από το κράτος, αλλά και σε βάρος του δανειολήπτη όπου μετά το 4ο έτος, που δεν θα καλύπτεται από το κράτος, θα αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα με αποτέλεσμα να τίθεται ενδεχομένως σε αρκετές περιπτώσεις η βιωσιμότητα της επιχείρησης σε αμφισβήτηση και κατ’ επέκταση ενδεχομένως και σε αναστολή των εργασιών της.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2020

You may also like