ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από πλευράς ΟΑΥ υπάρχει πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας και διασπάθιση χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη

Δήλωση Προέδρου, Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή για τον ΟΑΥ

Η πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη σύμβαση του ΟΑΥ με νοσηλευτήρια για παροχή ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο πλαίσιο της Β΄ φάσης του ΓεΣΥ, ουσιαστικά επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες που από την αρχή εξέφρασε η ΕΔΕΚ.

Συγκεκριμένα επιβεβαιώνεται ότι από πλευράς ΟΑΥ:

  • παραβιάσθηκε η νομοθεσία αναφορικά με τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια,
  • δεν υποβλήθηκαν στη Βουλή για έγκριση οι σχετικοί κανονισμοί ως όφειλε να πράξει ο ΟΑΥ,
  • ο καθορισμός διαφορετικών τιμών για τις ίδιες ιατρικές πράξεις ανάλογα με το νοσηλευτήριο, είναι εκτός της νομοθεσίας, όπως και
  • το γεγονός ότι έχει επιτραπεί σε νοσηλευτήριο να λειτουργεί πτέρυγα ΓεΣΥ  και πτέρυγα εκτός ΓεΣΥ, πράξη που βρίσκεται εκτός της της νομοθεσίας, ανοίγοντας έτσι την προοπτική του πολυασφαλιστικού συστήματος.

Καταλήγοντας, επιβεβαιώνεται ότι από πλευράς ΟΑΥ υπάρχει πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας καθώς και διασπάθιση χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη.

Ενώ η εφαρμογή της  Β Φάσης του ΓεΣΥ άρχισε την 1.6.2020 τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ θα ενταχθούν την 1.9.2020. Αυτό οδηγεί σε Β’ φάση δύο ταχυτήτων και ταυτόχρονα υστερεί από τον ΟΚΥΠΥ έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καλείται να καλύψει ο φορολογούμενος πολίτης. Την ίδια στιγμή τα χρήματα αυτά γίνεται διασπάθισή τους από τον ΟΑΥ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2020

You may also like