ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απαραίτητη η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των καταφυγίων κακοποιημένων γυναικών και η υλοποίηση της πρότασης της ΕΔΕΚ για κοινωνικό λειτουργό της γειτονιάς

Αυτή την περίοδο που η πανδημία δοκιμάζει την ανθρωπότητα, οι δυσκολίες που δημιουργούνται δεν αντιμετωπίζονται ούτε και επηρεάζουν όλους μας με τον ίδιο τρόπο. Το γεγονός ότι μόνο κατά τον μήνα Μάρτιο λήφθηκαν 2,075 κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας 1440 για ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, επιβεβαιώνει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των προσπαθειών για τερματισμό της βίας στην οικογένεια και των έμφυλων διακρίσεων.

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των καταφυγίων αλλά και η υλοποίηση της πρότασης της ΕΔΕΚ για εφαρμογή του θεσμού του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς είναι επάναγκες.

Την ίδια στιγμή το Κ.Σ. ΕΔΕΚ υιοθετεί τα πιο αιτήματα :

  • Άμεση δημιουργία αρχείου καταγραφής δεδομένων από όλες τις υπηρεσίες για καταγγελίες περιστατικών βίας.
  • Δημιουργία εκείνων των εργαλείων που θα επιτρέψουν στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μπορούν άμεσα και με ασφάλεια να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, αν δεν είναι εφικτή η τηλεφωνική επικοινωνία. Αντίστοιχη δράση έχει αρχίσει σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως Γαλλία και Ισπανία.
  • Να συνεχιστεί η στήριξη προς το ΣΠΑΒΟ στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων που έχει εντοπίσει ο Σύνδεσμος οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία γυναικών και παιδιών θυμάτων σε έκτακτες συνθήκες λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ατόμων που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας και να δράσει σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

 

 

Γραφείο Τύπου

 

Λευκωσία, 23 Απριλίου 2020

You may also like